Kavcıoğlu ve sanayicilerin tartışmasıyla gündeme gelen ticari kredi faizlerinde yeni rekor

Kavcıoğlu ve sanayicilerin tartışmasıyla gündeme gelen ticari kredi faizlerinde yeni rekor
Merkez Bankası verilerine göre geçtiğimiz hafta yüzde 29,74 ile Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak son 3,5 yılın zirvesini gördü.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin dün düzenlenen temmuz ayı olağan toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ı karşı karşıya getiren ticari kredi faizleri, süregelen yükselişini geçtiğimiz hafta da devam ettirerek neredeyse son 4 yılın rekoruna imza attı.

Toplantıda Bahçıvan ve diğer sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söylerken Kavcıoğlu ise kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını söyledi.

ORTALAMA FAİZ 29,74 OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre; ortalama ticari kredi faizi 22 Temmuz haftası itibariyle yüzde 29,74 seviyesine yükseldi. Böylelikle Kasım 2018'den bu yana ticari kredi faizlerinde en yüksek seviye kaydedildi.

Tüzel kişilerin kredi mevduat hesabı ve kurumsal kredi kartlarına uygulanan faizin dışarıda tutulduğu veri setine göre ticari kredi faizi aynı hafta itibariyle yüzde 31,33 oldu.

Dolar cinsi ticari kredilerin faizlerinde de yüksek seviyeler korundu. TCMB verilerine göre 22 Temmuz haftası itibariyle dolar cinsi ticari kredilerin faizi yüzde 9,06 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar