Karacabay: BAE, Katar merkezli ciddi sermaye girişi ve satın alımlar oldu

Karacabay: BAE, Katar merkezli ciddi sermaye girişi ve satın alımlar oldu
Kredi borcu olan otellerin büyük zorluk yaşadığını anlatan İTO Oteller Komitesi Başkanı Karacabay, ‘Piyasa boşluğu kabul etmez, yaşanan kayıp 10 yılda ancak telafi edebilir’ dedi.

Fotoğraf: Turizm Ajansı


Turizm sektörü, koronavirüs salgınıyla geçen 2.5 yılda durma noktasına gelerek, borçlarını ödemekte zorluk çekerken, karantina döneminden çıkamayan otellere Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri sermayesinin talip olduğu açığa çıktı. Bu dönemde özelikle şehir otellerinde kredi borcu olanların büyük zorluklar yaşadığını ve yatırımcıların birikmiş akçelerini harcayarak krizden çıkmaya çalıştığını kaydeden İstanbul Ticaret Odası Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, "Rekabet koşullarında çok insan mağdur oldu, battı. Ancak piyasa boşluğu kabul etmez, yenileri girdi" dedi.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre "Dubai merkezli, BAE, Katar merkezli ciddi sermaye girişi ve satın alımlar oldu" diyen Karacabay, şu bilgileri verdi: "Bu yatırımcılar 100 oda ve üzerindeki otellere, büyük ölçekli yatırımlara girdiler. 100 oda ve üzeri otellerde de fiyatlar 25 milyon dolar seviyesinden başlıyor. Bazılarını bankalar sattı, bazı otelleri kendi yatırımcısı."

‘YAŞANAN KAYIP ANCAK 10 YILDA TELAFİ EDİLEBİLİR’

Karacabay, sektörün 10 yıl geriye gittiğine işaret ederek, "Bizim otelciler, yaşadığı kaybı 10 yılda ancak telafi edebilecek bir durumda. Pandemi, sektörü 10 yıl geriye attı. İnsanlar, yatırım için ayırdığı kötü gün akçesini harcadı" dedi.

OTELLERİN KREDİ BORCUNDA REKOR ARTIŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye’de pandeminin başladığı Mart 2020’de otellerin toplam kredi borcu 82 milyar 935 milyon TL seviyesineydi. Aralık 2021'de 157.8 milyar TL'ye çıkan toplam kredilere karşılık takipteki krediler de 5.8 milyar TL'ye ulaştı. Temmuz 2022 itibarıyla ise sektörün toplam borcu 185.1 milyar TL, takipteki krediler ise 5.9 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Öne Çıkanlar