İspanya'da Katalan siyasetçileri izleten İstihbarat şefi görevden alındı

İspanya'da Katalan siyasetçileri izleten İstihbarat şefi görevden alındı
İspanya'da Katalan siyasetçilerin, Pegasus casus yazılım programıyla dinlenmesinin ortaya çıkmasının ardından istihbarat şefi Paz Estaban görevden alındı.

İspanya’da Katalan siyasetçilerin cep telefonlarının Pegasus casus yazılımıyla dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, ülkenin İstihbarat Merkezi (CNI) şefi Paz Esteban'ın görevine son verildi.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles tarafından bugün yapılan basın toplantısında, Esperanza Casteleiro Llamazares'in yeni CNI başkanı olarak atandığı açıklandı. Llamazares, Esteban'ın ardından CNI'nin ikinci kadın başkanı oldu.

'İSTİHBARAT MERKEZİ'NDE KUSURLAR VAR' 

Robles, CNI'da "kusurlar" olduğunu, böylesi bir değişimin kurum için "yeni bir adım" teşkil ettiğini ve "geliştirilecek şeyler" bulunduğunu söyledi. Robles, "Genel güvenlik alanında çatırdamalar olmaması ve İspanya vatandaşlarının kendilerini güvende hissetmeleri için, çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Katalan özerk hükümeti ise, Esteban'ın görevden alınmasını "doğal bir sonuç" olarak yorumlayıp, yeterli olmadığını söyledi. Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin meclis sözcüsü Gabriel Rufian, "Siyasi sorumlulukları kabul etmek, bağımsızlık hareketine bir imtiyaz değil; sağduyuya bir imtiyaz" dedi.

TELEFONLARINI DİNLEDİĞİNİ KABUL ETMİŞTİ

Görevden alınan İstihbarat Merkezi (CNI) şefi Paz Esteban, Citizen Lab dijital haklar grubunun Katalonya'nın başkanı Pere Aragonès dahil en az 63 Katalan siyasetçinin Pegasus casus yazılımıyla takip edildiğinin ortaya çıkmasının ardından bunu doğrulamıştı. Esteban, geçen hafta mecliste yaptığı açıklamada, 18 Katalan siyasetçinin telefonlarını dinlediklerini kabul etmiş, Yüksek Mahkeme'nin talimatıyla yasal olarak yaptıklarını söylemişti.

İspanya hükümetinden günler sonra yapılan açıklamada ise Başbakan Pedro Sanchez ve Savunma Bakanı Robles’in cep telefonlarında da Pegasus yazılımına rastlandığı bilgisi yer almıştı.

Öne Çıkanlar