Kastamonu'daki sel afetinde sahte doktor çalışmış: Yanlış tanı ele verdi

Kastamonu'daki sel afetinde sahte doktor çalışmış: Yanlış tanı ele verdi
Yapılan suç duyurusunda ‘Kendisini doktor olarak tanıtan ve hastaları, afetzedeleri muayene ve tedavi eden bu kişinin ne gibi zararlara sebep olduğu henüz bilinmemekte’ denildi.

Foto: Arşiv


Kastamonu'ndaki sel felaketinde kendisini doktor olarak tanıtan ancak doktor olmadığı ortaya çıkan Doğukan Ç. ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Kastamonu’ndaki sel felaketinde kendisini insanlara doktor olarak tanıtan ancak doktor olmadığı anlaşılan Doğukan Ç. ve kendisiyle ilgili hiçbir kayda bakılmadan yurda aldıkları için yurt müdürü ve AFAD müdürü hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ve hakaret suçlamalarından hakkında suç duyurusunda bulunulan Doğukan Ç. için, "Kendisini doktor olarak tanıtan ve hastaları, afetzedeleri muayene ve tedavi eden bu kişinin ne gibi zararlara sebep olduğu henüz bilinmemekte" denildi.

‘DOKTORUM DERSEN CİDDİYE ALIRLAR…’

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Kastamonu’da 11 Ağustos'ta meydana gelen sel felaketi sırasında afetzedelere yardım etmek için Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirildiğini söyleyen Doğukan Ç., Abana KYK yurduna yerleştirildi. Doğukan Ç., afetzedelere yardım etmek için bölgeye gelen fizyoterapi teknikeri M.K. ile tanıştı. Doğukan Ç. ile M.K. bir sonraki gün afet bölgesindeki afetzedeleri ziyaret ederek hastaların şikayetlerini dinledi. Bu ziyaretler sürerken Doğukan Ç. insanlara kendisini doktor olarak tanıttı. Çoğu zaman da hastaları muayene ederek kullandıkları ilaç olup olmadığını sordu. Çalışmalar sürerken Doğukan Ç., fizyoterapi teknikeri olan M.M.’ye de, "İnsanlara doktor olduğunu söyle" dedi. M.M. ise kendisinin doktor olmadığını, böyle bir şeyi söylemeyeceğini belirtti. Bunun nedenini soran M.M.’ye, Doğukan Ç., "Seni daha fazla ciddiye alsınlar" yanıtını verdi.

YANLIŞ TANIYLA SAHTE DOKTOR OLDUĞU ANLAŞILDI

Doğukan Ç.’nin hareketleri M.M.’yi ve afet bölgesinde bulunan çalışanları şüpheye düşürdü. Yaşlı bir afetzedenin ölçüm sonucu şekeri çok yüksek çıkınca, şeker ilaçlarını kullanmadığı ortaya çıktı, neden kullanmadığı sorulduğunda Doğukan Ç.'nin kendisine ilaçları kullanmamasını söylediğini ifade etti. Bunun üzerine sağlıkçılar, afetzedeye ilaçlarını kullanması gerektiğini söyleyerek hastanın şekerini düzenlemeye çalıştı. Başka bir olayda ise Doğukan Ç.'nin bir afetzedeye bölgeyi steril hale getirmeden ve tek enjektörle iki ayrı ayağa olacak şekilde müdahale etmesi şüpheleri güçlendirdi. Yaşanan bu olaylardan sonra M.M. durumu yetkililere bildirdi. Bu şikayet üzerine 25 Ağustos’ta Doğukan Ç. gözaltına alındı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SAHTE DOKTORU TESPİT EDEN SAĞLIKÇIYI YURTTAN ATTILAR

Olayı bildiren M.M. ve afet bölgesinde çalışan Y.T. kaldıkları yurda geri döndü. Bu sırada yurt müdürünün yardımcısı M.M. ile Y.T.’ye, "Siz de sahte doktorla çalışıyorsunuz" dedi. M.M. ile Y.T.’nin elbiseleri, eşyaları çöp poşetine konuldu ve yurttan gitmeleri istendi.

M.M. kalacak yeri olmadığı için Kastamonu’ndan ayrıldı ve kendisine hakaret eden AFAD müdürü, kendisini doktor olarak tanıtan Doğukan Ç. ve yurt müdürü hakkında İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. Avukatı Zehra Şahin’le birlikte suç duyurusunda bulunan M.M., yurt müdürü, kendisini doktor olarak tanıtan Doğukan Ç., ve AFAD müdürü için, "Kamu görevlileri, afet koşullarında azami özeni göstermekle yükümlüyken; tek kayıt sistemleri boş bir kağıda isim ve telefon bilgisi alarak gelen herkesi kabul etmek olmuştur. Doğmuş ve doğacak muhtemel tüm zararlardan kendileri de sorumludur" ifadelerini kullandı.

‘MÜVEKKİLİM SAHTE DOKTORU TESPİT EDİP YURTTAŞLIK GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ’

Avukat Zehra Şahin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayın takipçisi olacaklarını belirterek şunları söyledi: "Müvekkilimiz gerek Manavgat yangınında, gerekse Kastamonu sel felaketinde gönüllü olarak çalışmalara katılmış bir sağlık çalışanıdır. Halk sağlığını tehlikeye düşüren ‘sahte doktoru’ tespit edip, ilgili makamlara bildirerek önemli bir yurttaşlık görevini yerine getirmiştir. Buna rağmen, kaldığı KYK yurdundan apar topar atılmış, hakaretlere maruz kalmıştır. Afet bölgesinde gerekli önlemlerin alınmadığını, çalışmalara katılanların uzmanlıkları olmayan alanlara müdahale edebildiğini, bu müdahalelerin hayati tehlikelere yol açabilecek ölçüde hassas konulara ilişkin olduğunu görmüş olduk. Başta görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri olmak üzere, olayda ihmali ve sorumluluğu olan herkesin soruşturulması için suç duyurusunda bulunduk, konunun takipçisi olacağız."

Öne Çıkanlar