Karayolları ödenek rekoruna koşuyor: 2020 başından beri 10 milyar TL ek ödenek aldı

Karayolları ödenek rekoruna koşuyor: 2020 başından beri 10 milyar TL ek ödenek aldı
Yılın başından bugüne dek yaklaşık 10 milyar TL ek ödenek aktarılan Karayolları Genel Müdürlüğü, kısa süre önce 2 milyar TL daha ek ödenek talebinde bulundu.

Karayolları, ödenek rekoruna koşuyor. 2020 yılbaşı ödeneği 7,6 milyar TL olan Karayolları Genel Müdürlüğü, peş peşe aktarılan ek ödeneklerle yol yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Yılın başından bugüne değin üç parçada yaklaşık 10 milyar TL ek ödenek aktarılan Karayolları, 2 milyar TL’lik daha ek ödenek talebinde bulundu.

Söz konusu ödeneğin bu ay sonunda ya da ekim ayının başında serbest bırakılması bekleniyor. Karayolları’nın, (yılbaşı ödeneği dahil) 2020 yılını 20-21 milyar TL ile kapatması hedefleniyor.

Öte yandan, sektör kaynakları, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden müteahhitlerin 10 milyar TL’yi aşan bir alacağın olduğunu belirtiyor.

haberturk.com sitesinde yer alan habere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, son 18 yılda "duble yol" ağına yaklaşık 21 bin kilometre ekledi. Toplam, "bölünmüş yol" uzunluğu 28 bin kilometreyi buldu. Türkiye’nin, otoyol uzunluğu da 3 bin kilometre düzeyinde bulunuyor.

Karayolları, 2019 yılında olduğu gibi bu yıl da yol yatırımlarını aralıksız sürdürdü. 2020 yılı başında 7 milyar 600 milyon TL ödenek ayrılan Karayolları, hız kesmeyen yol yatırımları nedeniyle gündeme gelen kaynak sorununu da ek ödeneklerle belli ölçüde aştı.

Karayolları’nın, yaz mevsimine girerken, müteahhitlere 10 milyar TL dolayında borcu bulunuyordu. Bunun, yaklaşık 5 milyar TL’lik bölümü, 2019 yılından kalan borçtan oluşuyordu.

KARAYOLLARI'NIN YILI 20-21 MİLYAR TL ÖDENEKLE KAPATMASI HEDEFLENİYOR

Karayolları’na, önce 2 milyar TL, ardından da haziran ayının ilk yarısında 5 milyar TL’lik ödenek aktarıldı. Genel Müdürlük, müteahhitlere kısa sayılabilecek bir dönem içinde toplam 7 milyar TL ödeme yaptı. İzleyen günlerde 2,5 milyar TL’lik bir ödenek daha aktarıldı.

Yılın başından bugüne dek yaklaşık 10 milyar TL ek ödenek aktarılan Karayolları, kısa süre önce 2 milyar TL’lik daha ek ödenek talebinde bulundu. Söz konusu ödeneğin, ay sonunda ya da ekim ayının başında serbest bırakılması bekleniyor. Karayolları’nın, (yılbaşı ödeneği dahil) 2020 yılını 20-21 milyar TL ile kapatması hedefleniyor.

Müteahhitlerin, Karayolları’ndan ne kadar alacağı var? Sektör kaynakları, Karayolları’nın belli aralıklarla ödeme yaptığını belirterek, "Halen, 10 milyar TL’yi aşkın bir tutarda alacak söz konusu. Şantiyelerde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Öne Çıkanlar