Kadın ve LGBTİ+ örgütleri: Kanuna uygun delil yok, davadan vazgeçin

Kadın ve LGBTİ+ örgütleri: Kanuna uygun delil yok, davadan vazgeçin
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na açılan kapatma davası öncesi bir araya gelen kadın ve LGBTİ+ örgütleri, delillerin kanunsuz olduğunu vurguladı, "Davadan vazgeçin" dedi.

Yağmur Kaya


+GERÇEK- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, platformlarına açılan kapatma davası öncesi Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Davanın 5 Ekim'de görülecek ikinci duruşması öncesinde yapılan toplantıya platform temsilcileri, Eşitlik İçin Kadın Platformu adına avukat Hülya Gülbahar, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına Ümit Efe, Ekmek ve Gül adına Sevda Karaca, öldürülen Aysun Yıldırım'ın annesi Hüsniye Yıldırım, LGBTİ+ temsilcisi adına Ilgın Gürses ve çok sayıda kadın katıldı. 

SÜNNETÇİOĞLU: SİZİN ÇAĞ DIŞI ZİHNİYETİNİZ BİZİ DURDURAMAZ 

Basın toplantısında Kadın Meclisleri adına ilk söz alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Dilber Sünnetçioğlu, Türkiye'nin her yerinde tüm kadınların ve tüm renkleri, farklılıklarıyla birlikte platform bünyesinde mücadele ettiğine dikkat çekti. Asılsız iddialarla platformun kapatılmak istendiğini söyleyen Sünnetçioğlu, asıl amacın kadınları susturmak olduğunu ama kadınların mücadelesinin devam edeceğini söyledi: 

"Çünkü kadınların eşit ve özgür yaşamak istemesi kendi hayatları hakkında kendileri karar vermek istemesi bazı grupların, bazı çevrelerin, tarikatların hiç hoşuna gitmiyor. Kadınları susturmak istiyorlar. Göz dağı vermek istiyorlar. Ama ben şöyle diyorum: Kadınları korkutamayacaksınız. Gücünüz bizi  durdurmaya yetmeyecek. Ta ki tek bir kadın kardeşimiz bile öldürülmeyene kadar mücadeleniz devam edecek"  

"Bizler onların dayattığı, gerici, çağ dışı eşitlik ve özgürlükten uzak yaşam şeklini kabul etmiyoruz" diyen Sünnetçioğlu, "Her tür engellemelere rağmen bizim mücadelemiz devam edecektir" şeklinde konuştu.

SÜREN: 6 ERKEK NAFAFA ÖDEMEMEK İÇİN DERNEĞİ ŞİKAYET EDİYOR

Toplantıda söz alan platform avukatı Leyla Süren, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun kızlarını, kardeşlerini, yol arkadaşlarını erkek şiddeti sonucu kaybeden kadınların ailelerinin desteğiyle kurulduğunun altı çizdi. Bu derneğin kapatılmasına yönelik açılan davanın aslında kadın hareketine yapılan bir saldırı olduğunu vurgulayan Süren şöyle konuştu:

"Yani kadın hareketinin şu an Türkiye'de en güçlü muhalif seslerden biri olan kadın hareketinin sesinin kısılması için açılmış bir dava olduğunu düşünüyoruz. Kısaca bir bilgilendirme vermek istiyorum: Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu açılan dava ile ilgili. İçeriğine baktığımız zaman hukuk anlamında bir delil olduğu ya da olayın olmadığını Savcılık evraklarında görebiliyoruz. İlk önce iki bin on altı yılında kendilerine nafaka mağduru adını veren aslında kadınları mağdur eden iki yüz ile üç yüz lira gibi nafakaları ödemeyen erkeklerin yanılmıyorsam sayıları 6. Sayıları 6 olan erkeğin bir yere yaptığı şikayetle başladığını görüyoruz. Yani bu hareketler diyorlar ki mealen biz bu nafakaları ödemiyoruz. Bu nedenle yargılanıyoruz. Bu dernekte bu kadınları destekliyor ve onlara güç veriyor. Zaten bu derneği kurulma amacıdır bu arkadaşlar. O kadınlara destek olmak. Bu dava sadece derneğimize değil kadın hareketine açılmış davadır" 

ATASELİM: MUHALEFETE UMUT OLACAĞIZ 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim de kadın mücadelesinin herkese umut olduğu ve güç verdiğini vurgulayarak," Derneğimizi kapattırmayacağız ve tüm muhalefete umut olacağız" dedi. 

YILDIRIM: AİLEMİZ DAVAMIZ KAPATILDIĞINDA ZATEN BOZULMUŞTU

17 metre yükseklikten düşerek ölen ve kayıtlara 'şüpheli ölüm' olarak geçen ve dosyası 'intihar' denilerek kapatılan Aysun Yıldırım'ın annesi Hüsniye Yıldırım da konuşmasında " Aile yapısı bozuluyor diyerek derneğimize dava açılıyor. Benim kızımın davası kapatıldığında bizim ailemiz zaten bozulmuştu" dedi. 

MOROĞLU: HUKUKSUZ, VAZGEÇİN 

Yıldırım'ın ardından söz alan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat  Nazan Moroğlu, derneğe açılan kapatma davasının tamamen hukuksuz olduğunu söyleyerek, bu davadan vazgeçilslmesini söyledi. 

Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü Avukat Hülya Gülbahar da "Bu davalar gelip geçecek ve bizim açacağımız davaların zamanı gelecek" dedi. 

Toplantı, "Kadın Cinayetlerini Durduracağız" sloganıyla sona erdi.

PLATFORM 'KANUNA VE AHLAKA AYKIRI FAALİYET YÜRÜTMEK' İLE SUÇLANIYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu hakkında, 'Kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek' suçlamasıyla kapatma davası açılmıştı. Davanın açılmasına neden olan şikayet dilekçelerinde "Aile mefhumunu yok saymak, aile yapısını parçalamaya çalışmak, kadın haklarını savunma kisvesi altında ahlaksız faaliyetler yürütmek" gibi iddialar yer almıştı.  

Öne Çıkanlar