Kanal İstanbul’a karşı açılan davada bilirkişiler yenilendi

Kanal İstanbul’a karşı açılan davada bilirkişiler yenilendi
Halkevleri, yaptığı yazılı açıklamada kanala karşı açılan davada bilirkişi heyetinin yenilendiği duyuruldu.

Kanal İstanbul projesine karşı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu'nun iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebiyle Halkevleri tarafından açılan davada bilirkişi heyetine yapılan itiraz reddedildi. Kararın ardından heyetten çekilme kararı alan 5 bilirkişinin yerine yeni bilirkişiler atandı.

Heyette bulunanlara "Bu suça ortak olmama ve Kanal İstanbul gerçeklerini gizlememe" çağrısı yapan Halkevleri, "Salgın hastalık krizinin her gün yüzlerce ölüme neden olduğu, halkın sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkının gasp edildiği bugünlerde kanal projesinin tamamen iptal edildiğinin bir an önce açıklanması ve bu projeye ayrılan kaynağın salgınla mücadelede kullanılması gerekmektedir." uyarısında bulundu.

Halkevleri’nden bilirkişilerin yenilenmesine ilişkin yapılan açıklama şöyle oldu:

‘YENİ BİLİRKİŞİLER ATANDI’

Son günlerde yeniden "inadına yapacağız" denilerek gündem olan rant kanalı projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu'nun iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebiyle 13 Şubat 2020 tarihinde açtığımız davada bilirkişi heyetine yaptığımız itiraz reddedildi. Ancak heyetten çekilme kararı alan 5 bilirkişinin çekilme kararları kabul edilip yerlerine yeni bilirkişiler atandı.

‘GERÇEKLERİ GİZLEMEYİN’ ÇAĞRISI

Daha önce bilirkişi heyetinden bazı isimlerin baskı ve tehdit nedeniyle heyetten çekilme talebinde bulunduğu basında yer almıştı. Hiçbir bilimsel temeli olmayan ve üç beş şirkete rant alanı açmaktan başka hiçbir amacı bulunmayan bu projenin bilirkişi heyetinde daha en başından böyle sorunların yaşanmasına şaşırmıyoruz. Heyette bulunanlara da bu suça ortak olmama, "Kanal İstanbul" gerçeklerini gizlememe çağrısı yapıyoruz.

‘YENİŞEHİR YAPILMASINI KABUL ETMİYORUZ’

Salgın hastalık krizinin her gün yüzlerce ölüme neden olduğu, halkın sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkının gasp edildiği bugünlerde kanal projesinin tamamen iptal edildiğinin bir an önce açıklanması ve bu projeye ayrılan kaynağın salgınla mücadelede kullanılması gerekmektedir.

Arazi el değiştirmeleriyle, emlak satışlarıyla, hazine garantileriyle ülke kaynaklarının rant sermayesine aktarılmasını, deprem riskiyle burun buruna olan İstanbul’a "Yenişehir" yapılmasını kabul etmiyoruz. Askıya çıkarılan kanal ve Yenişehir imar planlara itiraz ediyoruz ve herkesi bu itirazları çoğaltmaya çağırıyoruz.

‘SOKAKTA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İklim krizi karşısında coğrafyamızı daha güçsüz düşürecek, İstanbul’un su havzalarını, tarım alanlarını, Kuzey Ormanları’nı, doğal, tarihi ve kültüler varlıklarını yok edecek bu projeye karşı hem davamızın takipçisi olmaya hem de sokakta mücadele etmeye devam edeceğiz.

Öne Çıkanlar