Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Taliban'a yönelik yaptırımlara açık kapı bıraktı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Taliban'a yönelik yaptırımlara açık kapı bıraktı
Trudeau, G7 liderler zirvesi öncesi açıklamada bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Afganistan'ı kontrol eden İslamcı grubun "terörist bir varlık" olmaya devam ettiğini belirterek, Pazartesi günü Taliban'a yönelik yaptırımlara açık kapı bıraktı.

Trudeau gazetecilere verdiği demeçte, "Kanada, Taliban'ın terörist olduğunu ve teröristleri barındırdığını zaten biliyor ve uzun süredir var. Bu yüzden teröristler listesindeler. Yani evet, yaptırımlar hakkında konuşabiliriz."

G7 liderlerinin Salı günkü zirve toplantısında - Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD - Afganistan konusunda bir araya gelecek.Trudeau, daha fazla ne yapabileceğimize bakarken G7 liderleriyle kısa süre içinde bir görüşmeyi "beklediğini" söyledi.

Şu anda G7 dönem başkanlığını elinde tutan İngiltere, mevcut yaptırımların hafifletilmesinin "Taliban'ın davranışına bağlı olacağını" söyledi.

Taliban, 2001'de ABD liderliğindeki Afganistan işgaliyle ilk rejiminin devrilmesinden yaklaşık 20 yıl sonra, Ağustos ortasında iktidara geldi.

Joe Biden, ABD askerlerinin, tahliyelerin tamamlanması için 31 Ağustos olarak belirlenen son çıkış tarihinden sonra da Afganistan'da kalabileceğini söylemişti. Ancak Taliban, yabancı güçlerin çıkış tarihinin ertelenmesi talebinde bulunmadığını, böyle bir talep gelmiş olsa bile erteleme olmayacağını kaydetti.

Ancak Avrupa Birliği ve İngiltere o zamana kadar herkesi dışarı çıkarmanın imkansız olacağını söylerken, Biden son tarihi uzatmak için baskı altında. İngiltere Pazartesi günü ABD'yi uzatmaya çağıracağını söylerken, Taliban herhangi bir gecikmenin "sonuçlara" yol açacağı konusunda uyardı.

TRUDEAU, SON TESLİM TARİHİNİ GERİ ÇEKME KONUSUNDAKİ TUTUMU AÇIKLAMADI

Trudeau Kanada'nın odak noktasının "mümkün olduğunca çok Afgan'ı güvenli bir yere çıkarmaya" devam ettiğini söyledi.

Üst düzey Kanada hükümet yetkilileri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminden kaçan binlerce Afgan'ın bir tahliye uçuşuna çıkmak için günlerce toplandığı Kabil'deki havaalanı yakınında durumun "kaotik" olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar