Kalın ve Sullivan görüştü, çok farklı iki açıklama geldi

Kalın ve Sullivan görüştü, çok farklı iki açıklama geldi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü.

+GERÇEK- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın görüşmesinin ardından Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı açıklama yayımladı. Görüşmede ele alınan Türkiye'nin sınır bölgesine başlattığı harekata ilişkin çelişkili ifadeler dikkat çekti.

ABD MGK Sözcüsü Adrienne Watson yayımladığı açıklamada, "Mevcut ateşkes hatlarını korumak ve daha fazla istikrarsızlığı önlemek için Suriye'de gerilimi tırmandırmaktan kaçınmanın önemini de yineledi" ifadeleri kullanılırken, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "PKK/PYD/YPG terör örgütünün Türkiye'nin ulusal güvenliğine ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin tüm terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğinin altı çizildi" ifadelerine yer verildi.

ABD tarafından görüşmeye dair yapılan açıklama şu şekilde:

"Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Başdanışmanı Dr. İbrahim Kalın ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'nın devam eden saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya devam eden desteklerini ve Ukrayna'nın tarımsal ihracatının küresel pazarlara ulaşmasını sağlama çabalarını görüştüler. Sullivan, Türkiye'nin ABD'nin güçlü bir şekilde desteklediği NATO üyeliği başvurularıyla ilgili endişeleri çözmek için İsveç ve Finlandiya ile devam eden doğrudan görüşmelerine desteğini dile getirdi. Mevcut ateşkes hatlarını korumak ve daha fazla istikrarsızlığı önlemek için Suriye'de gerilimi tırmandırmaktan kaçınmanın önemini de yineledi. Son olarak, Sullivan, Doğu Akdeniz bölgesindeki herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için sürekli diyalog ve diplomasi çağrısında bulundu."

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nün görüşmeye dair açıklaması ise şöyle:

"PKK/PYD/YPG terör örgütünün Türkiye'nin ulusal güvenliğine ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin tüm terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğinin altı çizildi. Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz dahil tüm bölgede ulusal çıkarlarını koruyan, barış ve istikrarı esas alan yapıcı bir yaklaşım sergilemeye devam edeceği belirtildi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar