SBK broşürü dolayısıyla 'Erdoğan'a hakaret'ten yargılanan Kaftancıoğlu beraat etti

SBK broşürü dolayısıyla 'Erdoğan'a hakaret'ten yargılanan Kaftancıoğlu beraat etti
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, SBK broşürü nedeniyle 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Yağmur KAYA 


+GERÇEK - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun parti faaliyetini içeren bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 35. Adliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Kaftancıoğlu partisinin bastığı "SaBıKa Holding Broşürü"yle ilgili paylaşımı nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı. "Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenen Kaftancıoğlu beraat etti.

Kimlik tespitinin ardından Canan Kaftancıoğlu savunma yaptı. 

Suçlama konusu yapılan sosyal medya paylaşımlarının partilerinin saha çalışmalarına dair olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, "Çağlayan'da yargılandığım kaçıncı dava bilmiyorum. Söz konusu tweette partimizin saha çalışmasını paylaştım. Bu memlekette hakaret edenleri biliyoruz ama bu tweetin neresinde cumhurbaşkanına hakaret ve kamu görevlisine hakaret var? 

Savunma yapabilmek için iddianame savcısının bunları açıklamasını istiyorum. Avukatlarımın beyanından sonra beyanda bulunacağım" dedi. 

AVUKAT DEMİR: DERHAL BERAAT KARARI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ 

Kaftancıoğlu'nun ardından avukat Hasan Fehmi Demir söz aldı.

Tweet içinde hakaret içerecek herhangi bir unsur bulunmadığını ifade eden Demir, "Mahkemenizin araştırma gereği duymadan derhal beraat kararı vermesini istiyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı söz alarak, "Suçtan zarar görme ihtimaline binaen katılma talebimiz vardır. Katılma talebi değerlendirildikten sonra beyanda bulunacağız" dedi. 

Katılma talebine ilişkin söz alan Kaftancıoğlu, "Suçtan zarar görme konusunda... Ne zarar gördüler öğrenmek isterim" diye konuştu. 

İddia makamı, Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabul edilmesini talep etti. Mahkeme, iddia makamının talebi doğrultusunda Erdoğan ve avukatlarının davaya katılma talebinin kabul edilmesine karar verdi. Katılan avukatı, Kaftancıoğlu'nun üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara verildi. 

Tekrar başlayan duruşmada söz alan Kaftancıoğlu "Suç işlediğimi düşünmediğim için suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. 

Kaftancıoğlu'nun avukatı, paylaşımda herhangi bir kişiye rencide edecek bir durumun olmadığını söyleyerek, "Müştekilerden bir tanesi buraya çağrılıp nasıl zarar gördüğü sorulmuyor. Paylaşımda herhangi bir kişiyi rencide edecek hiçbir şey yok" dedi. 

KAFTANCIOĞLU TÜM SUÇLAMALARDAN BERAAT ETTİ

Canan Kaftancıoğlu, "SaBıKa Holding Broşürü" ile ilgili paylaşımı gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanı’na Hakaret" ve "Kamu Görevlilerine Hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Duruşmanın ardından Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri ve parti üyelerinin katılımıyla adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

'SABAH AKŞAM HALKA HAKARET EDENLER TARAFINDAN DAVA AÇILDI'

Kaftancıoğlu şunları söyledi: 

"Bu memlekette sabah akşam halka hakaret edenler; yine sabah akşam bizlerin hakaret ettiğine dair davalar açıyorlar. Hakaret bizim hem insanı hem parti kültürümüzde yoktur. Ancak CHP olarak bizler hakikati söylemek zorunda ve durumundayız. Gerçeği söylemek zorundayız; yargı, rüşvet, siyaset ilişkisinin anlatıldığı, bu halkın paralarının nasıl peş keş çekildiğini halka anlatmak için -içinde ne hakaret var, ne de birilerine ağır bir söz var- parti çalışmasından ötürü sabah akşam halka hakaret edenler tarafından dava açıldı."

ALTAY: HAKİM 'SARAY' İLE VİCDANI ARASINDA KALMADI

Ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. 

Altay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dün Anadolu Adliyesi'nde YSK üyelerine dair hakaret ettiği iddiasıyla yapılan duruşmayı da hatırlattı. 

Altay, "Muhalefete yönelik bir hırs, kin, intikam projesinin bir sonucudur. Türkiye'de içinde bulunduğumuz ekenomik buhranın şüphesiz sorumlusu Saray ama asıl eksiklik demokrasi yoksulluğu, demokrasi eksikliğidir. Hak arama yeri olan bu adliyeler maalesef hak yeme yerine dönüşmüş" diyerek beraat kararı veren hâkimin 'saray' ve vicdanı arasında kalmayarak hukukun ilkesini yerine getirdiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar