Kadri Ekici’nin ailesi: İntihar etmedi, infaz edildi

Kadri Ekici’nin ailesi: İntihar etmedi, infaz edildi
Diyarbakır Cezaevi’nde tutulduğu hücrede yaşamını yitirmiş halde bulunan Kadri Ekici’nin ailesi, çocuklarının daha önce ölümle tehdit edildiğini söyledi ve infaz edildiğini öne sürdü.

Diyarbakır 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" suçlamasıyla hükümözlü olan ve 5 yıldır tutuklu bulunan Kadri Ekici (25), 21 Temmuz’da kaldığı hücrede yaşamını yitirmiş olarak bulundu.

Aileye telefonla ulaşan cezaevi yönetimi, Ekici’nin "intihar ettiğini" söyledi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada da Ekici'ye dair "rutin kontrol esnasında intihara teşebbüs ettiği" denildi. Müdürlük, olaya dair adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını kaydetti. Bağlar ilçesinde bulunan Hewêdanlılar Yas Evi’nde taziyeleri kabul eden aile, çocuklarına dair iddialara inanmıyor. 

ANNE: MADEM İNTİHAR ETTİ, GARDİYANLAR NASIL GÖRMEDİ?

Ekici’nin annesi Netice Ekici, oğlunu en son Kurban Bayramı nedeniyle yapılan cezaevi ziyaretinde gördüğünü aktardı. Bayram öncesi yaptığı görüşlerden birinde oğlunun gardiyanlar tarafında darp edildiğini ve burnunun kırıldığını söyleyen anne Ekici, oğlunun yaklaşık bir yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu söyledi.

Anne Ekici, oğlunun baskı gördüğünü ve bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu belirterek, "Oğluma ilaçlarını vermiyorlardı. Tedavi etmiyorlardı. Defin işlemleri sırasında da devlet bize baskı ve işkence yaptı. Ben oğlumun öldüğüne inanamıyordum, saatlerce mezarı başında oğlum uyanır diye bekledim. Madem oğlum intihar etti, cezaevi gardiyanları nasıl görmedi? Nasıl müdahale etmediler?" diye sordu. 

'İNTİHAR ETMEK İSTEYEN BİRİ PARA İSTEMEZ'

Oğlunun yaşamını yitirmeden bir gün önce telefonla arayarak para istediğini belirten Ekici, "İntihar etmek isteyen biri neden para istesin? Para istediği günden bir gün sonra ‘oğlun intihar etti’ dediler bana. Biz gittiğimiz de bize ‘Kadri Ekici için mi geldiniz?’ dediler. ‘Oğlumu öldürdünüz’ dediğim de bana bakıp güldüler."

'OĞLUM ÖLÜME TERK EDİLDİ'

Oğlunun gardiyanlar tarafından defalarca ölümle tehdit de edildiğini ifade eden Ekici, şunları söyledi:

"Oğlum intihar etmedi, şayet intihar etmiş olsa bile gardiyan tarafından intihara sürüklendi. Gardiyanlar oğlum ölsün diye müdahale etmedi. Gardiyanlara, ‘oğlumu hücreden çıkartın’ dediğim de bana hücrede ‘kesici alet, ip, yorgan, battaniye bunların hiçbiri yok, maksat intihara teşebbüs etmesin’ dediler. Gardiyan nerden biliyor da bunu söylüyor? Gardiyanlar oğluma ‘kendini öldür sen de kurtul biz de senden kurtulalım’ diye söylemlerde bulunmuşlardı. Gardiyanlar hücre ve koğuşları hiç mi kontrol etmiyorlar? Oğlumu görmediler mi? Benim oğlum ölüme terk edildi. Oğlumun ölümünde devlet sorumludur."

'KIRIK KOLUYLA HİÇBİR İŞ YAPAMAZKEN BİLEKLERİNİ KESMESİ İMKANSIZDIR'

Ekici’nin dayısı Aydın Kayar ise, Ekici’nin cenazesini kendisinin yıkadığını ve vücudunu kontrol ettiğini söyledi. Yeğeninin sağ kolunun bileğinde şişkinlik ve morarma olduğunu belirten Kayar, Kadri’nin sağ kolunun çocukken kırıldığını belirterek, "Hücrede kesici alet, ip battaniye, nevresim ve yorgan bulunmaz. Kesici aleti nerden buldu da sol kolunu kesti? Üstelik sağ kolunun kırık olmasına rağmen bunu nasıl yaptı? Sağ kolunun kırık olmasından dolayı tıraşını yaparken bile yüzü komple yara olurdu. Kırık koluyla hiçbir iş yapamazken bileklerini kesmesi imkansızdır. Kadri, cezaevi ve gardiyanların ihmalsizliğinden dolayı yaşamını yitirdi. İntihar değil yeğenimi infaz ettiler. Biz bu davadan vazgeçmeyeceğiz. Bu ölümün tek sorumlusu devlettir" şeklinde konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar