Kadıköy Kent İnisiyatifi: Rant projesi durdurulsun

Kadıköy Kent İnisiyatifi: Rant projesi durdurulsun
Kadıköy Kent İnisiyatifi, TCDD ve Akfen İnşaat tarafından yürütülen "Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi" adı altında yapılan ağaç kıyımını protesto etti.

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Akfen İnşaat tarafından yürütülen "Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi" adı altında, Kadıköy ilçesinde bulunan Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu bölgesinde ki ağaç kıyımına dair açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok yurttaş katıldı. Açıklamada, "Söğütlüçeşme sahipsiz değil, yalanı bırak Akfen, Fıratcan inşaat ve TCDD!" pankartı taşınırken, sık sık, "Rantsal dönüşüme dur de", "Havama suyuma ağacıma dokunma", "Rant rant nereye kadar, bitti buraya kadar" sloganları atıldı. "Beton değil yeşil alan", "ÇED gereklidir, Söğütlüçeşme’ye hayır" dövizleri taşındı. 

Açıklamada ilk söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, yaşam alanlarının talan edilmemesi için yeniden toplandıklarını söyledi. İstanbul’un Kadıköy’ün ve Söğütlüçeşme’nin talan edilmemesi için burada oldukları ifade eden Gülüm, "Çünkü, bu iktidar her yeri bir talan alanı olarak görüyor. Bu iktidar her yeri bir rant alanı olarak görüyor. Gözleri paradan başka bir şey görmüyor. Son dönemlerde rant meselesini daha çok arttırdılar. İnsanları evlerinden barklarından sürgün ediyorlar. Her yerde deprem bahanesiyle kentsel dönüşüm bahanesiyle talan gerçekleştiriyorlar. Adına da kentsel dönüşüm diyorlar. Çevre düzenlemesi diyorlar. Yalanlarla aslında geleceğimizi talan etmek istiyorlar" dedi. 

'İKTADAR SERMAYEDARA RANT ALANI AÇIYOR'

İktidarın bin 100 odalı saraylarda yaşadığını ve halka bir gram yeşil alan bırakmak istemediğini belirten Gülüm, talan bir sonunun olmadığını ve iktidarın sermayedarları daha çok zengin etmek için çalıştığını ifade etti. Hep aynı firmaların ve yandaşlara ihaleler verildiğine dikkat çeken Gülüm, "Bazen göstermelik bazı isimler olsa da altını kazıdığımızda hep aynı AKP’nin yandaşları ya da kendilerine ait yerler çıkıyor. İsimler değişiyor ama sahipleri değişmiyor. Devlet adına ve halk adına kullandıkları yetkileri kendileri için kullanıyorlar" dedi. 

‘MÜCADELE EDENLER KAZANACAK’

Bu sisteme ve dur diyeceklerin olduğunu söyleyen Gülüm, "Bizim açıklamalarımızla yalan projeler ve altı boş projeler asmak zorunda kalıyorlar. Ya da yasalmış gibi göstermek zorunda kalıyorlar. Çünkü, Kadıköy halkının buna izin vermeyeceklerini biliyorlar. Bunu bir kez daha söyleyelim; yalanlarınız, talanlarınız tutmayacak. Bu ülkenin ve doğanın gerçek sahipleri var. Kadıköy halkı buranın gerçek sahibi ve size asla izin vermeyecek. Mücadele edenler kazanacak, direnenler kazanacak, rantçılar, talancılar, yandaşlarını da iktidarını alıp tarihin çöp sepetine gidecekler. Birlikte kazanacağız" diye vurguladı. 

TUTARSIZ VERİLER

Kadıköy Kent İnisiyatifi adına açıklamayı okuyan Hakan Hopanoğlu, projenin bedelinin 20 milyon euro olduğu bilgisine ulaşıldığın söyledi. Bu inşaat hakkında mecliste soru önergesi verildiğini ama ticari gizlilik kararı ile kamuoyunun bilgilendirilmediğini belirten Hopanoğlu, "Şirketin kamuoyuna açık proje dokümanlarında ise birbiriyle tutarsız veriler bulunmaktadır" dedi.

‘PROJENİN İSMİ NEDİR?’

"Projenin ismi nedir?" diye soran Hopanoğlu, ağaç kıyımının yapıldığı yerde 415 ağaç olduğunun tespit edildiğini söyledi. Hopanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler alanda yaptığımız çalışmada kesilen ağaçları gözlerimizle gördük ve görüntülerini paylaştık. Alanda geriye kalan ağaçları numaralandırdık ve alanda şu anda 270 ağaç olduğunu tespit ettik.  Şimdi soruyoruz o zaman geri kalan ağaçlar nerede? Kamuoyu duyurusunda: ‘Söğütlüçeşme’ye bir alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı konusundaki ısrarlı iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Viyadüklerin altları yeme-içme ve kültür-sanat alanlarından oluşacaktır’ denildi" diye aktardı.  

‘RANT PROJESİ DURDURULSUN’

Hopanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ruhsat nerede? Ruhsat varsa, proje nerede? Yönetmelikte yer alan, tabelada olması gereken pek çok zorunlu bilgi nerede?" diye sordu. Bu projenin bir ihtiyaç olmadığını söyleyen Hopanoğluü, "Yokluk ve yoksullukla boğuşan halkımızın sırtına binen bir yüktür. Bizler, Kadıköy'ün kalbine bir hançer gibi saplanacak, Kadıköy esnafımızın idam fermanı olacak, Kadıköylüleri ve İstanbulluları mağdur edecek, tek amacı rant olan bu projenin hemen durdurulmasını istiyoruz." 

Projenin hayata geçirilmesiyle yaşanılacak tahribatlar şöyle sıralandı:

"*Bölgedeki ağaçlar ve yeşil alan tamamen yok olacaktır. 

*Viyadük inşaatı için yapılan sondaj çalışmasından çıkartılan ve bir çok zehirli madde içeren çamur, Kurbağalı Dere üzerinden Marmara Denizine karışacağı için halk sağlığı ve çevre için büyük tehlike yaratacaktır.

*Bölgede günün her saatinde yoğun olan yaya ve araç trafiği, projenin getireceği insan ve araç yoğunluğu nedeniyle daha da çekilmez hale gelecektir. 

*Yeşil alan kaybı, beton yapılaşmanın artması nedeniyle bölgede sıcaklık daha da artacak, hava koridorları kapanacak, hava kirliliği meydana gelecek ve bu nedenle bölge insanının sağlığı zarar görecektir.

*Yumuşak zemine yapılacak olan viyadükler beklenilen İstanbul depreminde büyük risk oluşturacaktır. Kent planlama ilkelerine ve bilime aykırı olan viyadük altında böyle bir projeyi hayata geçirmek, kamu kaynaklarının yağmalanmasından başka bir amaca hizmet etmeyecektir.    

*Arkeolojik sit alanı olan bölgenin arkeolojik mirası tahrip edilecektir.  

*Oluşturulan ticari alan nedeniyle, en büyük zararı Kadıköy’ün tarihi çarşı ve çevre esnafı görecek, bir kısım esnafımız işletmesini kapatmak zorunda kalacaktır. 

*Söğütlüçeşme İstasyonu Gar yapısına kavuşturulacak, Haydarpaşa Garı tamamen işlevsiz hale getirilerek arazisiyle birlikte ranta kurban edilecektir." (MA)

Öne Çıkanlar