Kadıköy Dayanışma Ağı: Dayanışma ezilenlerin inceliğidir!

Kadıköy Dayanışma Ağı: Dayanışma ezilenlerin inceliğidir!
Kadıköy Dayanışma Ağı gönüllülerinden Melis Akyürek, yaptıkları dayanışma faaliyetlerini Artı Gerçek'e anlattı.

Anıl BAYRAKTAR


ARTI GERÇEK-Coronavirus salgınının başlamasıyla birlikte çeşitli işlere imza atan Kadıköy Dayanışma Ağı, sağlık çalışanlarına siperlik yapmak ve yurttaşların temel ihtiyaç malzemelerini temin etmek gibi pek çok çalışma yürüttü. Şimdilerde ise sokakta kalan evsizlere sıcak yemek dağıtımı yapıyor. Dayanışma Ağı, sadece sokakta kalanlar için değil, ihtiyaç sahibi olan herkes için yemek yapıp dağıtıyor. 

Kadıköy Dayanışma Ağı'nı gönüllü Melis Akyürek ile konuştuk. İktidarın bu süreçte sokakta yaşayanlara, sağlık çalışanlarına ve geçimini emeğiyle sürdüren insanlara destek sağlamadığının altını çizen Akyürek, "Coronavirus günlerinde dayanışma ile ayakta kalacağız, dayanışma ezilenlerin inceliğidir" dedi. 

'DAYANIŞMANIN SICAKLIĞINI YENİDEN HATIRLATMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK'

Akyürek'e Kadıköy Dayanışma Ağı (KDA)'nın hangi koşullarda ve neden kurulduğunu sorduk;

"Kadıköy Dayanışma Ağı, Mart ayında ilk vakanın tespitinden sonra belirsizlik ve bilinmezlik ikliminde, kendi yerelinde hem umutsuzluk ortamı dağıtmak hem de insanların yalnızlaşma, kaderine terk edilme ortamında dayanışmanın sıcaklığını yeniden hatırlatmak için bir araya geldi. Coronavirus günlerinde dayanışma ile ayakta kalacağız, dayanışma ezilenlerin inceliğidir diyerek yola koyulduk. Daha önce Gezi’de milyonlarca insanla beraber tattığımız dayanışma ruhunun yeniden ortaya çıkmasına ihtiyaç vardı. Dayanışma, kolektif yaşam anlayışımızda birbirimize eşit düzlemde kol kola girerek zor zamanları birlikte aşmaktı. Bu düzlem yardımlaşmaktan farklı, dolayısıyla yaşattığı duygu da farklı. Bizler devletin yıllarca aralıksız vergi aldığı ancak ücretsiz bir maske dahi dağıtamadığı günlerde onların açıklarını kapatmak için değil, yan yana durduğumuzda, halkın kendi öz örgütlenmesini sağladığında neler yapabileceğinide göstermek için bir araya geldik. Aslında bir çelişki ortaya koymuş olduk. Onların bu dayanışmadan korktuklarını Gezi’den biliyoruz. Pandemi sürecinde de defalarca gördük. Dayanışma ağları çok kısa sürede 27 ilçede kurulmuş oldu.

'İKTİDARIN YAPAMADIĞINI HALK KENDİ KENDİNE YAPMIŞ OLDU'

KDA'nın yaptığı çalışmalardan da bahseden Akyürek şunları söyledi;

"65 yaş üstüne gelen yasaklarla birlikte ileri yaş grubunun yoğun olduğu Kadıköy’de komşularımızın temel ihtiyaçları olan gıda alışverişi, eczane ihtiyaçlarını vs karşılama ile başladık. Daha sonra pandemi ile gelen yasaklarla işsiz, ödeneksiz kalan dostlarımız için gıda kolileri hazırladık. 8.000 kişiye gıda kolisi sağlamış olduk şimdiye kadar. Sağlık çalışanlarının siperliğe ulaşamadığı dönemde evlerde siperlik ve maske üretip hastanelere, sağlık kurumlarına temin ettik. Ordan gelen sıcak dayanışma mesajları ile yolumuza devam ettik. Sokakta evsiz olan yada yoksul mahallerde yaşayıp hiç bir desteği olmayan yurttaşlar için sıcak yemek çıkartmaya başladık. Yasaklar boyunca 2 ay aralıksız her akşam sıcak yemek hazırladık dayanışma ağımızda. Bu azimle hiç durmadan üretmeye, dayanışmaya devam ettik. Kısa sürede 2500-3000 bin kişilik gönüllü ağına ulaştık. 
Sağlıklı gıdaya ulaşabilmek, kentlerde de bostanların olabileceğini göstermek için bostanlara fideler ektik. Oralardan ürünler aldık. Birlikte ektik, birlikte topladık. Uzun süre bedenlerimizin hareketsiz kaldığı süreçte fiziksel sağlığımızıda ihmal etmemek için açık havada türlü spor etkinlikleri yaptığımız Spor Meclisini kurduk. En sonda da online eğitimde bilgisayarı/tableti olmayan öğrencilerle dayanışma için bilgisayar kampanyası başlattık. Gücümüz yettiğince gönüllülerimizden gelen bilgisayarları ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Kısacası iktidarın yapamadığını halk kendi kendine yapmış oldu."

'KOLEKTİF YAŞAMI İNŞAA ETME BİLİNCİ OLAN HERKES BİZİMLE'

"Şunu söylemeliyim ki, ilk dönem yasaklar süreci ile ikinci dönem yasaklar sürecini karşılaştıracak olursak ekonomik olarak her birimiz çok daha yıkıcı bir dönemin içinden geçiyoruz. Kendi içimizdeki esnaf gönüllülerimizin ayakta kalabilmeleri için onlardan alışveriş, paket servis yada hizmet alabileceğimiz bir çalışma örüyoruz. Dayanışmada kimler var diye sorarsanız yüzü halka, dayanışmaya dönük, kolektif yaşamı inşaa etme bilinci olan herkes var bizimle çalışma yürütüyor diyebilirim. "

'SOKAKTA YAŞAYAN İNSANLARI KADERLERİNE TERK EDEMEZDİK'

Akyürek KDA'nın sokakta yaşayan insanlarla dayanışmak adına sıcak yemek dağıtımına tekrar başladığını da belirtti ve son olarak şunları söyledi;

"Sokağa yemek çalışmamız Nisan ayında başladı. Kepenklerin kapalı olduğu dönemde sokakta yaşayan insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını gördük. Onları devletin yaptığı gibi kaderlerine terk edemezdik. Gücümüz belki sınırlıydı ama ulaşabildiğimiz ölçüde harekete geçmeye karar verdik. İlk yemeği esnaf gönüllümüzün mutfağında 20 kişilik porsiyonla çıkardık. Sonra sokakta yaşayanların yanlarına gidip tek tek dağıttık. Bunu sosyal medyadan paylaştığımız gün dayanışma mesajlarında bulunan her gönüllümüzü kapsayan bir çalışma grubu kurduk. Gönüllülerimiz kimi zaman evlerinde pişirip getirdiler kimi zaman esnaf dostlarımızın mutfaklarını kullandık. 20 kişilik porsiyonlar dayanışmanın gücüyle 120 kişilik porsiyonlara çıktı. Artık sadece sokakta yaşayan dostlarımıza değil Fikirtepe, Roman mahallesi gibi yoksul mahallere de götürmeye başlamıştık. Yasakların bitmesi ile çalışmaya ara vermek zorunda kaldık ancak son dönem yasaklarla birlikte sıcak yemek üretimine yeniden başladık. Herkesi de sosyal medya hesaplarımızı takip etmeye ve çalışmalarımıza gönüllü olmaya davet ediyoruz."

Öne Çıkanlar