Kaçak Saray katmerli kaçak haline geldi

Kaçak Saray katmerli kaçak haline geldi
Artı TV'de yayımlanan Söz Sırası programına, TMMOB Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuk oldu.

Tezcan Karakuş CANDAN 


ARTI GERÇEK- Şura-yı Devlet Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1868 yılında Islahat ve Yenileşme Hareketleri'nin en önemlileri olarak kuruldu. Cumhuriyet'le birlikte hepimiz onu Danıştay olarak bildik. Danıştay geçtiğimiz hafta verdiği kararlarla ülke gündemine oturdu. Geçtiğimiz hafta Mimarlar Odası'nın ve Meslek Odaları'nın açtığı üç önemli davada Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun verdiği kararı Danıştay 6. Dairesi onadı. 

Bunlardan bir tanesi Atatürk Orman Çiftliği'nde hukuka aykırı yapılan Kaçak Saray davasıydı. Kaçak Saray'ın yapılabilmesi için Kültür Varlıkları tarafından 271 sayılı ilke kararıyla, "tarihi alanlarda kamu yapıları yapılabilir" kararı alınmıştı. Bu karar Kaçak Saray'ı meşrulaştırmak için kullanıldı. 271 ilke kararı Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından iptal edildi, Danıştay 6. Dairesi bu kararı geçtiğimiz hafta onadı ve Kaçak Saray katmerli kaçak haline geldi. 

Burada kararın temyize gidilmesi gibi bir süreçle karşı karşıyayız. Karar temyize gidildiğinde yine iptal eden Dava Daireleri Genel Kurulu'na gidecek. Dolayısıyla Danıştay bugün Kaçak Saray'ın katmerli kaçak olduğunun altını çizen 271 sayılı ilke kararını iptal etmiş oldu. 

Hemen arkasından Danıştay'ın yine önemli bir kararı geldi. Munzur Vadisi'nde Munzur'un bütün özgünlüğünü ve kutsal değerlerini ortadan kaldıracak bir peyzaj projesi yapılıyor. Bu peyzaj düzenlemesi ihalesine ilişkin Mimarlar Odası olarak açtığımız davada Danıştay iptal kararı verdi. Munzur Vadisi'ndeki peyzaj düzenlemesi bu vesileyle durdurulmuş oldu. 

Bir kaç gün önce yine Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu verdiği karar ile doğal sit alanlarında HES yapılmasını öngören 69 sayılı ilke kararını iptal etti. Danıştay 6. Dairesi bu kararı onadı. 

Üst üste verilen bu üç karar verilen hukuk mücadelesinin ne kadar anlamlı olduğunu ve iktidarın da Atatürk Orman Çiftliği'nde, Munzur'da, doğal sit alanlarında HES yaparak ülkenin bütün kaynaklarını ve varlıklarını nasıl talan ettiğini de gösteriyor. 

1868 yılında kurulan Şura-yı Devlet yani Danıştay, bugün hukuksal süreçte 3 önemli kararla topluma önemli bir nefes aldırmış oldu. Bu süre içerisinde elbette bizim de ülkeyi yönetenlerden beklentilerimiz olacak. Demokratik ülkelerde ve hukuk devleti olan ülkelerde yöneticilerin yargı kararlarına uyması gerekiyor. Öncelikle Cumhurbaşkanı'nın Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Kaçak Saray'ı boşaltması gerekiyor. Bu ülkenin mekansal, meşru ve yasal Cumhurbaşkanlığı mekanı Çankaya Köşkü'dür. Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya Köşkü'ne taşınması gerekiyor. 

Munzur Vadisi'nde ve doğal sit alanlarında yapılan HES'lerde, yargının verdiği kararların uygulanması gerekiyor. Bütün bunların hepsi bir taraftan bu ülkenin hukuk ve demokrasiyi ne kadar içine sindirdiğini ortaya çıkartacak. Ama daha önce gördüğümüz örnekler de gösteriyor ki; burada Anayasa ya da hukuk nezdinde bir sorun yok, bunların uygulanması nezdinde yöneticilerin Anayasa'yı ve hukuku tanımaz tavırları var. Bu süreci yakından takip edeceğiz ve toplum ile her bir gelişmeyi paylaşmaya devam edeceğiz. Danıştay'a da verdiği kararlardan dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. 

Öne Çıkanlar