Suikasta uğrayan Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe öldü

Suikasta uğrayan Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe öldü
Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahlı saldırıya uğrayan Şinzo Abe, kaldırıldığı hastanede öldü.

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe, Nara kentinde konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. 

     

HASTANEDE ÖLDÜ

67 yaşındaki eski başbakan Abe, Pazar günü parlamentonun üst meclisi için yapılacak seçimlerden önce, Liberal Demokrat Parti üyesi Kentaro Asah'ın kampanyasına destek vermek için ülkenin doğusunda yer alan Nara kentindeydi.Abe'nin konuşma yaptığı sırada bir anda silah sesleri duyulduğu ve göğsünden vurularak yere yığıldığı belirtildi. Hastaneye kaldırılan Abe'nin, olaydan bir kaç saat sonra öldüğü açıklandı. 

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen ve eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olduğu öne sürülen 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya, olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı el yapımı iki namlulu silah da ele geçirildi.

Abe ilk olarak 1993 yılında parlamentoya seçildi ve 2005 yılında kabine üyesi oldu. Japonya'nın 2012-2020 döneminde başbakanlık görevini yürüten Abe ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Abe görevi, iki yıl önce sağlık gerekçeleriyle bırakmıştı.

Abe, başbakanlığı döneminde Marmaray açılışı, Japon Bahçesi açılışı, G-20 gibi etkinlikler için defalarca Türkiye'ye gelmişti. 

JAPONYA'DA EN UZUN SÜRE GÖREVDE KALAN BAŞBAKANDI

67 yaşındaki Abe, 1954 yılında Japonya'nın Nagata kentinde dünyaya geldi. Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Sonrasında ABD'ye taşınan Abe, Güney California Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. Abe Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı.

1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalışan Abe, 26 Eylül 2006'da Japonya'nın Başbakanı olarak seçildi. Abe Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk başbakandır.

12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunları nedeniyle istifa eden Abe, 2012 yılında 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu.

Abe Japonya'yı yöneten Liberal Demokratik Parti'n en büyük kanadının başı olarak tüm adayları destekliyordu. Şu an aktif olarak seçimlerde aday olmasa da parti içinde çok büyük ağırlığı var. Japonya'nin en uzun başbakanlık yapan politikacısı olarak 8 yıl başbakanlık yaptı. 2020'ye kadar görevini sürdüren Abe, 28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisi'nin Genel Başkanlığı'ndan istifa etmişti.

JAPONYA'NIN SİLAHLANMA BÜTÇESİNİ ARTTIRMASINI VE SİLAHLANMASINI İSTİYORDU

Abe'den sonra Başbakan olan Fumio Kişida, Çin'in hızlı askeri büyümesi ve Kuzey Kore'nin nükleer füze programları zemininde 2021 yılında savunma bütçesini 47,18 milyar dolara çıkararak rekor bir bütçeyi onaylamıştı.

Hükümet silahlanmaya rekor bütçe ayırmadan önce hala Liberal Demokrat Parti içinde etkili olmaya devam eden Şinzo Abe, Tayvan'da yaşanacak olası bir durumun Japonya için olduğu kadar ABD ve güvenlik ittifakı için de acil durum anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Abe'nin uyarılarının ardından da ABD'den 12 adet F-35 savaş uçağı satıl alınması kararı onaylandı.

Eski Başbakan Abe 22 Nisan 2022'de de Ukrayna'da artan savaş ve Doğu Asya'da artan gerilimlerle birlikte, Japonya'nın savunma bütçesini NATO ülkeleriyle uyumlu şekilde artırması gerektiğini ifade etmişti.

Abe, Japon ordusuna daha fazla güç kazandırmaya yönelik anayasal reformları geçirmeyi hayalini kuruyordu ancak iktidarı döneminde bu reformları hayata geçiremedi. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar