Japonya'da Şinzo Abe suikasti sonrası üst düzey istifa

Japonya'da Şinzo Abe suikasti sonrası üst düzey istifa
Japonya'da eski Başbakan Şinzo Abe'nin 8 Temmuz'daki suikastle öldürülmesinin ardından "olayın sorumluluğunu üstlenen" Emniyet Genel Müdürü Itaru Nakamura istifasını duyurdu.

Japonya'nın en uzun süre görev yapan eski Başbakanı Şinzo Abe'nin 8 temmuz'da suikaste kurban gitmesine ilişkin yürütülen soruşturma devam ederken, Emniyet Genel Müdürü Itaru Nakamura görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Ülkede yapılan soruşturmada Abe'nin korunmasına ilişkin ciddi ihmaller tespit edilmişti. 41 yaşındaki saldırgan Tetsuya Yamagami, Abe konuşma yaparken yakınına girmiş ve ev yapımı tabancasıyla eski başbakanı öldürmüştü. 

Biri boynuna diğeri kalbine isabet eden iki kurşun 67 yaşındaki Abe'nin ölümüne yol açmıştı. 

Japonya Emniyet Genel Müdürü Itaru Nakamura, istifasını duyurduğu açıklamasında"Personelimizi değiştirmeye ve güvenliğe ilişkin görevlerimize yeniden başlamaya karar verdik ve bu yüzden bugün Ulusal Kamu Güvenliği Komisyonu'na istifamı sundum." dedi. Nakamura, "Olayı inceleyip üzerine düşünce, güvenlik sistemimizi yeniden başlatmaya ve elden geçirmeye karar verdik." ifadelerini kullandı.

Abe, Nara bölgesinde bir seçim mitinginde  sokakta konuşma yaparken, düşük bir koruma seviyesi varken öldürülmüştü.

Reuters haber ajansına konuşan ve suikast görüntülerini izleyen güvenlik uzmanları eski başbakanın korumalarının, atılan ilk kurşun ile Abe'nin ölümüne sebep olan ikinci kurşun arasındaki 2,5 saniyede Abe'yi kenara çekerek ya da iterek hayatını kurtarabileceklerini belirtmişti.

Abe'yi öldüren Yamagami,  annesinin finasal açıdan çökmesine neden olan Birleşme Kilisesi ile bağlantılı olduğunu düşündüğü için eski başbakanı hedef aldını söylemişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar