Japonya'da Covid-19'un mevcut aşılara dirençli olduğu tahmin edilen yeni bir türü keşfedildi

Japonya'da Covid-19'un mevcut aşılara dirençli olduğu tahmin edilen yeni bir türü keşfedildi
Yeni varyant, Güney Afrika ve Brezilya varyantları ile aynı şekilde başak proteini mutasyonuna sahip, fakat Covid-19'un İngiltere varyantında görülen N501Y mutasyonunu bulundurmuyor.

Japon sağlık makamları, ülkede, mevcut aşıların etkinliğini potansiyel olarak azaltabilecek mutasyonlara sahip yeni bir Covid-19 varyantının tespit edildiğini açıkladı.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), yaptığı açıklamada yurt dışı kaynaklı ve potansiyel olarak mevcut aşıların etkinliğini azaltabilecek mutasyonlara sahip yeni bir Covid-19 varyantı tespit edildiğini bildirdi.

NIID'e göre yeni varyant, Güney Afrika ve Brezilya varyantları ile aynı şekilde başak proteini mutasyonuna sahip, fakat Covid-19'un İngiltere varyantında görülen N501Y mutasyonunu bulundurmuyor.

GELDİĞİ ÜLKE BELİRLENEMEDİ

Enstitünün açıklamasında, "Bu gen mutasyonunun Japonya dışında oluştuğu tespit edildi. GISAID veritabanı ile yapılan çapraz kontroller menşe ülkeyi belirleyemedi" ifadelerine yer verildi.

Japon gazetesi Asahi'de yer alan habere göre, yeni varyantta meydana gelen mutasyonların, virüsü mevcut aşılara, özellikle de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşıya dirençli hale getirmesinden korkuluyor.

93 KİŞİYE BULAŞTI

Öte yandan Japon Kabine Sekreterliği Başkanı Katsunobu Kato, yeni varyantın ikisi yurt dışından gelen 93 kişiye bulaştığını açıkladı. Kato, diğer tüm vakaların Kanto bölgesinde tespit edildiğini belirtti.

Kato, "Uzmanlar, (mutasyona uğramış) varyantın mevcut türlerden daha bulaşıcı olma riskinin bulunduğuna ve yayılımı sürerse vakalarda ani bir artışa yol açabileceğine inanıyor" dedi.

Japonya'da şimdiye dek 420 binden fazla Covid-19 vakası tespit edildi, virüs nedeniyle yaklaşık 7 bin 300 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca ülkede, Covid-19'un İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarıyla enfekte olan 151 kişi tespit edildi.

Öne Çıkanlar