Japonya'da 1.63 milyon doz Moderna aşısının 'İçinden yabancı madde çıktı'

Japonya'da 1.63 milyon doz Moderna aşısının 'İçinden yabancı madde çıktı'
Moderna'nın 1.63 milyon doz Covid aşısı, 'içinden yabancı madde çıkması' nedeniyle Japonya'da askıya alındı.

Japonya'da 1.63 milyon doz Moderna aşısının kullanımı askıya alındı. Japonya Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 560 bin aşı şişeciğini içeren bir parti teslimatın bazı dozlarında 'yabancı madde' bulunduğunu açıkladı.

Moderna'nın Covid-19 aşılarını Japonya'da satan ve dağıtan Takeda isimli ilaç firmasından yapılan açıklamada, sorunun büyük ihtimalle İspanya'daki üretim merkezinden kaynaklandığını duyurdu. Buna göre Moderna, ihtiyatlı davranarak ilgili üç partideki tüm dozların askıya alınmasını istedi.

Aşının içinde bulunan 'yabancı madde'nin içeriğine dair ayrıntı verilmedi. Takeda firması, acil inceleme sonrasında 'çözünmez, katı parçacıklı bir yabancı madde görüldüğünü' belirtmekle yetindi. Bununla birlikte, şu ana dek bu aşılardan kaynaklı bir güvenlik veya korunma oranı sorunu saptanmadığı da vurgulandı.

Japan Times gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı söz konusu aşıların seri numaralarını da paylaşarak, bu dozları yaptırmış kişileri bilgilendirdi.

Olimpiyat Oyunları sonrası Covid vakalarında artışla mücadele edilen Japonya'da çok sayıda bölgede acil durum ilan edilmiş durumda. Ülkede Pfizer, AstraZeneca ve Moderna aşıları kullanılıyor. Ancak şu ana dek nüfusun sadece yüzde 50'si bir doz, yüzde 40'ı da iki doz aşı yaptırmış durumda.

Öne Çıkanlar