Jandarma fabrika basıp işçileri dışarı attı

Jandarma fabrika basıp işçileri dışarı attı
Jandarma müdahalesine ilişkin tüm basın kurumları ve demokratik kitle örgütlerine çağrı yapan Birleşik Metal İş ‘gün dayanışma günüdür’ dedi.

ARTI GERÇEK-Düzce’de faaliyette olan Tekno Maccaferri fabrikasının kapanma kararı sonrası alacakları için iş yerlerinde bekleyen işçilere jandarma müdahale etti.

Düzce'de kurulu Tekno Maccaferri işyerinin kapanma kararı almasının ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) üyesi işçiler, tazminatlarının ödenmesi için fabrika içerisinde beklediği esnada işçilerin savcılığın talimatı doğrultusunda fabrikaya gelen jandarma tarafından dışarıya çıkarıldığı öğrenildi.

Haklarını talep eden işçilere yönelik jandarma müdahalesine karşı bir açıklama yapan işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal İş, müdahaleye tepki göstererek, tüm demokratik kitle örgütleri ve basın emekçilerine, üyesi işçilerin hak mücadelesinin görünür kılınması için dayanışma çağrısı yaptı.

‘İŞÇİLERDEN FEDAKARLIK BEKLENİYOR AMA İŞ HAK İSTEMEYE GELİNCE…’

"İşyerinin ayakta kalması için bütün zorlukların üstesinden gelirken fedakarlık hep işçilerden bekledi. Şimdi kapanma kararı üzerine yasalardan doğan hakları olan kıdem ve ihbar tazminatını vermemek için yıllarca işyerine emek vermiş işçilere jandarma müdahalesi ile susturmak, haklarını aramamaları engellemek için gözdağı verilmek isteniyor" diyen Birleşik Metal İş, şu çağrıyı yaptı:

‘GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR’

"Tekno Maccaferri fabrikasının kapanma kararı sonrası fabrikada bekleyişe geçerek haklarını isteyen işçiler jandarma engeliyle karşılaştı. Düzce'de kurulu Tekno Maccaferri işyerinin kapanma kararı almasının ardından sendikamız üyesi işçiler tazminatlarının ödenmesi için fabrika içerisinde bekliyorken bu gece yarısı savcılık talimatıyla jandarma müdahalesiyle dışarı çıkarıldı.

İşçiler, alın terlerinin karşılığı olan ve yasal ve anayasal hakları olan kıdem ve İhbar tazminatları haklarını talep ediyorlar. Kapanan işyerinin yemekhanesinde hakları için bekleyişlerini sürdürürken jandarma müdahalesi ile karşılaşmaları işçiye ve emeğe karşı haksız bir müdahaledir.

2017 Eylül ayında toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine ekmeklerini büyütmek için son çare olarak greve çıkan Tekno Maccaferri işçileri, yasayı uygulayarak fabrikadan mal çıkışını engellemesi gereken jandarmanın sert müdahalesiyle iki kez karşılaşmıştı. Grevde mal çıkışına izin vermeyen işçiler jandarma tarafından darp edilerek yerlerde sürüklenmişlerdi.

İşverenler, krizin faturasını işçiye ödetmek istiyorlar. İşyerinin ayakta kalması için bütün zorlukların üstesinden gelirken fedakarlık hep işçilerden bekledi. Şimdi kapanma kararı üzerine yasalardan doğan hakları olan kıdem ve ihbar tazminatını vermemek için yıllarca işyerine emek vermiş işçilere jandarma müdahalesi ile susturmak, haklarını aramamaları engellemek için gözdağı verilmek isteniyor.

Sendikamız üyesi işçiler bu krizin sebebi değildir ve kurbanları da olmayacaktır.

Ülkeyi yerli ve yabancı sermaye için cennete, işçi ve emekçiler için cehenneme çevirenlere, üyemiz işçilerin hakların gasp ettirmeyeceğiz.

İşçiler gece yarısı soğuk havada hakları için kararlılıkla işyeri önünde bekleyişlerini sürdürüyor.  Kazanılmış haklarımızı alana kadar da hiçbir yere gitmeyeceğiz.

‘Gün dayanışma günü’dür diyoruz.

Ve değerli basınımız ve demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırıyoruz."

Öne Çıkanlar