İzol katliamına ilişkin davada tahliye olanlara tutuklama kararı

İzol katliamına ilişkin davada tahliye olanlara tutuklama kararı
AKP’li eski vekilin yakınlarının karıştığı ve 6 kişinin ölümüne ilişkin davada tahliye olanlar hakkında yeniden tutuklama kararı verildi. 1 kişi tutuklanırken, 1 kişi ise kayıplara karıştı.

AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol'un yakınlarının karıştığı ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği katliam davasından tahliye olan ve yakınlarını kaybeden aileden Mehmet Metin İzol yeniden tutuklandı. Hakkında yeniden tutuklanma kararı verilen karşı aileden Serhat Ferman İzol ise kayıplara karıştı.

Urfa’nın Siverek ilçesi Çeltik Mahallesi’nde 15 Haziran 2019 tarihinde AKP eski Milletvekili Zülfükar İzol’un oğlu ve kardeşlerinin saldırısında aynı aileden Zozan İzol, eşi Hakkı İzol ve Meral İzol ile oğlu Musa Serhat İzol öldürüldü. Olaya ilişkin açılan ve Aksaray 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 1 Haziran’da görülen 11’inci duruşmasında tutuklu sanıklar Serhat Ferman İzol ve Mehmet Metin İzol için tahliye kararı verilmişti. Dosya savcısının itirazı ile tahliye olan Serhat Ferman İzol ve Mehmet Metin İzol hakkında yeniden tutuklama kararı verildi.

Olayda annesi Meral ve kardeşi Musa Serhat'ı kaybeden ve saldırıda yaralı kurtulan Mehmet Metin İzol, Çeltik mahallesinde dün gözaltına alındı. Siverek Adliyesi’nde Nöbetçi Mahkeme’ye çıkarılan İzol, daha sonra tutuklanarak Siverek 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve yeniden hakkında tutuklanma kararı çıkarılan Serhat Ferman İzol’un ise tutuklanmadığı, hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi. Serhat Ferman İzol’un yakalama kararı öncesi haber aldığı ve kayıplara karıştığı iddia edildi.

Davayla ilgili bir sonraki duruşma 5 Ekim 2022’de Aksaray 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

NE OLMUŞTU?

Urfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi, 15 Haziran 2019’da 6 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin ise yaralandığı bir katliam yaşandı. İzol aşiretine mensup kişiler arasında 17 yıl öncesine dayanan "arazi anlaşmazlığı" sonucu oluşan husumetle mahalleye yapılan silahlı baskınla aynı aileden Zozan İzol (42) ve Hakkı İzol (49) çifti ile Meral İzol (42) ile Mustafa Serdar İzol (24) öldürüldü. 6 kişinin yaralandığı olayda, Rıdvan Buluş (30) ve Serdar Delen (31) ise yaralıları taşıyan otomobilin kaza yapması sonucu hayatını kaybetti.

Olayla ilgili Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmasının tamamlanmasıyla Zülfükar İzol’un oğlu Mehmet Fatih İzol, kardeşleri Bülent İzol, Servet İzol, Cemal İzol ve Cihan İzol ile Mehmet Metin İzol, Mustafa Serdar İzol, Serhat Ferman İzol, Müslüm Abuz, Ferhat Tulay ve Yusuf Rojhat İzol hakkında iddianame hazırlandı. 11 sanık hakkında "4 kişiyi tasarlayarak öldürme, 6 kişiyi tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 83 yıldan 128’er yıla kadar ceza istendi.

Savcılık, "cinayeti azmettirmekle" suçlanan Zülfükar İzol hakkında ise "takipsizlik" kararı verdi. Davanın 12 Şubat 2020’de Siverek'te görülmesi beklenirken, ilk duruşmaya iki gün kala dosya "güvenlik gerekçesiyle" Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Olaydan sonra gözaltına alınan AKP eski Milletvekili Zülfükar İzol'un kardeşleri Bülent, Cihan ve Cemal İzol ile oğulları Bozan ile Ferman İzol ve yakınları öldürülen aileden Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol tutuklanmıştı. Bozan İzol 1 ay ve Yusuf Rojhat İzol 5 ay cezaevinde kaldıktan sonra duruşmalar başlamadan bırakıldılar. Sanıklardan Cihan İzol 5 Ocak 2020’de, Bülent İzol’da 6 Ekim 2020’de, Cemal İzol 10 Ağustos 2021’de görülen duruşmalarda serbest bırakıldı.

Davaya dair 22 Aralık 2022 tarihinde görülen 9’uncu duruşmada dosya savcısı esas hakkında mütalaasını açıkladı. Savcı, müşteki sanıkları Cihan İzol, Cemal İzol, Serhat Ferman İzol, Bülent İzol ve sanıklar Servet İzol, Mehmet Fatih İzol, Müslüm Abuz, Ferhat Tulay ve Hüseyin isimli bilgileri henüz tespit edilemeyen Suriyeli bir kişinin, maktuller Hakkı İzol, Zozan İzol, Meral İzol ve Musa Serhat İzol'e karşı 'kasten öldürme' suçunu işledikleri, müştekiler Zeynep Rümeysa İzol, Gizem İzol, müşteki sanık Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol’a karşı silahla ateş etmek suretiyle fikir ve eylem birliği içerisinde ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan, TCK 37 (Kasten öldürme) ayrı ayrı 4 kez müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.

Savcılık, müşteki sanık Mehmet Metin İzol ve sanıklar Mustafa Serdar İzol, Yusuf Rojhat İzol hakkında ise müşteki sanıklar Cihan İzol, Cemal İzol, Serhat Ferman İzol ve Bülent İzol'a yakın mesafeden ateş ettikleri gerekçesiyle TCK 81 (kasten öldürmeye teşebbüs), suçundan ayrı ayrı 4 kez müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

Tutuklu sanıklar Serhat Ferman İzol ve Mehmet Metin İzol 1 Haziran 2022 tarihinde görülen 11’inci duruşmada tutuksuz yargılama kararıyla tahliye edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar