İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ege'de kadına şiddet haritası çıkardı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ege'de kadına şiddet haritası çıkardı
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir, Manisa ve Muğla’da kadına yönelik şiddet ve nefret söylemi haritası çıkardı. Rapor bu üç kente odaklanan ilk rapor olma özelliği taşıyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), "Nar- Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi" kapsamında yürüttüğü çalışmaların sonucunda hazırladığı kadına yönelik şiddet haritasını açıkladı. İGC binasında yapılan basın toplantısına projede çalışma yürüten akademisyenlerin yanı sıra kadın örgütleri ve İzmir Barosu temsilcileri de katıldı.

Tüm verilere göre İzmir'de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin işlendiği merkez ilçeler çoktan aza sıralandığında ilk 5 sırada Konak, Buca, Karabağlar, Çiğli, Bornova yer aldı. Çevre ilçeler içinde ise Ödemiş ve Aliağa'nın başı çektiği kaydedildi.

YÜZDE 69’U ŞEHİR MERKEZİNDE YAŞIYOR

Raporu okuyan İGC Başkanı Dilek Gappi, Nar projesi ile medyada şiddet dilini dönüştürmek ve şiddete karşı farkındalık yaratmak istediklerini belirtti. Türkiye'de ilk kez İzmir, Manisa ve Muğla odaklı şiddet haritası çalışması yapıldığını belirten Gappi, şiddetin yoğun olduğu mahallelerde son 3 yılın verilerine dayanılarak hazırlanan çalışmanın mahalle buluşmaları için yön gösterici olacağını aktardı. Şiddetin yoğun olduğu mahallelerde farkındalık buluşmaları yapılacağını kaydeden Gappi, "İGC NAR Şiddet Haritası sonuçlarına göre 2019-2021 yıllarında, İzmir'de 34, Muğla'da 16, Manisa'da 9 kadın öldürüldü. İzmir ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin aynı dönemde Türkiye genelindeki toplam 937 kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında, yüzde 3,72'sini oluşturduğu görüldü. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 69'unun şehir merkezinde yaşadığı belirlendi" dedi.

 

Öne Çıkanlar