İzmir’de hasta tutuklular için binlerce imza toplandı: Adalet Bakanlığı'na gönderilecek

İzmir’de hasta tutuklular için binlerce imza toplandı: Adalet Bakanlığı'na gönderilecek
Hasta Mahpuslara ve Aysel Tuğluk'a Özgürlük Platformu İzmir’de hasta tutuklular için topladığı 6 bin 115 imzayı 16 Haziran’da Adalet Bakanlığı'na gönderecek.

Cezaevlerinde artan baskılar ve yaşanan hak ihlallerine karşı 9 Şubat’ta İzmir’de kurulan Hasta Mahpuslara ve Aysel Tuğluk'a Özgürlük Platformu’nun çalışmaları aralıksız şekilde sürüyor. Platform, hasta tutukluların özgürlüğü için başlattığı imza kampanyası kapsamında şimdiye kadar 5 bin 715 imza topladı. Platform, ayrıca gazeteci, yazar ve sanatçıların imzacısı olduğu çalışma kapsamında da 400 imza topladı. Toplanan 6 bin 115 imza 16 Haziran’da Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.

Platform üyelerinden Didar Gül cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin cumhuriyetin kuruluşundan bu yana sürdüğünü, son yıllarda bunların artığını söyledi. AKP-MHP iktidarının cezaevlerindeki baskı politikasını eleştiren Gül, bu politikalarla siyasi tutukluların teslim alınmak istendiğini söyledi.

‘NEREDEYSE HER HAFTA CEZAEVİNDEN BİR CENAZE ÇIKIYOR, BUNLARA SESSİZ KALMAMIZ İSTENİYOR’

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Gül, "Tutsakların yaşananlara karşı cevabı nettir; Direniyorlar. Şu anki koşullarda hasta mahpusların ciddi sağlık sorunları var. Ölüme terk edilmiş durumdalar. Neredeyse her hafta cezaevlerinden bir cenaze çıkıyor. En son Kırıklar’da Abdullah Ece’yi sonsuzluğa uğurladık. 80 yaşında olan Ece, ağır hastalıklarına rağmen serbest bırakılmadı. Keza Aysel Tuğluk nezdinde çok özel politikalar yürütülüyor. Bütün bu yaşananlara sessiz kalmamız ve biat etmemiz isteniyor. Biz de sessiz kalmadık ve platformumuzu kurduk" şeklinde konuştu.

KENTİN HER YERİNDE ÇALIŞMA: MAHPUSLARIN SESİNİ HER YERDE DUYURACAĞIZ

Amaçlarının cezaevinde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirmek olduğunu aktaran Gül, "9 Şubat’ta Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması ve tutuklar üzerindeki baskıların azaltılması için imza kampanyasını başlattık. Yine bu taleplerle çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdik. İzmir'in bütün ilçelerinde stantlar kurduk, bildiriler dağıtık. Binlerce imza topladık. İmza kampanyamıza ciddi ilgi vardı. İnsanlar imza atmak istiyordu. Ancak Türkiye'de ciddi bir korku iktidarı var. Buna rağmen toplam 5 bin 715 imza topladık. Topladığımız bu imzaları da 16 Haziran'da Adalet Bakanlığı'na ulaştıracağız" dedi.

Bundan sonraki süreçte de cezaevlerinde yaşananlara karşı çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Gül, "Cezaevlerinde yaşananlara karşı daha güçlü ses çıkarabileceğimiz eylemsellikler yapacağız. Sosyal medya üzerinden de kampanyalar planlıyoruz. Sokaklarda, toplu taşıma araçları ve insanların bulunduğu her yerde hasta mahpusların sesini duyuracağız" ifadelerini kullandı.

YURTTAŞLARA ÇAĞRI: CEZAEVİNDE YAŞANANLARA DUYARLI OLALIM, KİMSENİN CEZAEVİNE GİRMEME GARANTİSİ YOK

Hasta tutuklu yakınlarının farklı kentlerde başlattığı Adalet Nöbetlerine işaret eden Gül, nöbetlerin kendilerine güç verdiğini ifade etti. Yurttaşlara cezaevlerinde yaşananlara karşı duyarlı olma çağrısı yapan Gül, "Bugün hasta mahpuslara özgürlük mücadelesi vicdan mücadelesinin ötesinde bir şey. Yarın öbür gün herhangi birimizin cezaevinde girmemesine dair garantisi yok. AKP-MHP iktidarı karşısına çıkan herkesi tutuklama ya da katletmeyle dize getirmeye çalışıyor. Bu tavrın karşında herkesin direnmesi gerekiyor. Hasta tutuklular yalnız bırakılmamalı ve sahiplenilmeli. Dışarıdan insanlar tutsaklara mektup gönderebilir. Tutukluların ürettiklerini insanlara ulaştırabilir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar