İzmir Barosu, Altındağ'daki ırkçı saldırının araştırılmasını talep etti

İzmir Barosu, Altındağ'daki ırkçı saldırının araştırılmasını talep etti
'Siyasi söylemler; ırkçılık ve yabancı düşmanlığını tırmandıran en önemli nedenlerden biri'

İzmir Barosu, Altındağ'da mültecilere yönelik ırkçı saldırıları gerçekleştirenler ile eylemlerin önlenmesinde ve faillerin yakalanmasında ihmali bulunan kamu görevlilerinin araştırılmasını istedi.

İzmir Barosu, Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkan vekilleri ile TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkan ve üyelerine yaptığı başvuruyla, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyelilere yönelik ırkçı saldırının araştırılmasını istedi.

‘SİYASİ SÖYLEMLER IRKÇILIĞI ARTIRIYOR’

Siyasi söylemlerin, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını tırmandıran en önemli nedenlerden biri olduğunun ifade edildiği başvuruda "2021 yazı itibari ile bir kısım siyasetçi ve yerel yöneticilerin Suriyelilere ve diğer yabancılara karşı ötekileştiren söylemleri nedeniyle şiddet eylemlerindeki artışı ve yaşanan hak ihlallerini üzülerek izlemekteyiz" denildi. Açıklamada, Altındağ’da insanların can ve mal güvenliğine yönelen eylemler öncesinde gerekli tedbirlerin alınmamış olmasının ve saatlerce süren evlerin taşlanması, dükkanların, araçların kırılıp dökülmesi gibi eylemlere karşı yeterli müdahalenin yapılmamış olmasının kaygı uyandırıcı olduğu dile getirildi.

CEZASIZLIK VE KİTLESEL LİNÇ

6-7 Eylül, Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının anımsatıldığı başvuruda, suç işlenmesine karşı kayıtsız kalınmasının, yeni suçların işlenmesini cesaretlendireceği ve kitlesel linç eylemlerinin yayılmasına neden olabileceği belirtildi. Başvurunun devamında kitlesel eylemleri gerçekleştirenler ile eylemlerin önlenmesinde, sonlandırılmasında, faillerin yakalanmasında ihmali bulunan kamu görevlilerinin araştırılması, saldırılardan etkilenenlerin güvenliğinin sağlanması ve zararlarının giderimi talep edildi.

Öne Çıkanlar