İzmir Barosu: 100'e yakın Afganistanlı mülteci zorla sınır dışı ediliyor

İzmir Barosu: 100'e yakın Afganistanlı mülteci zorla sınır dışı ediliyor
İzmir Barosu, ihbar hattına gelen iddialar üzerine yaptığı görüşmede 100'e yakın Afganistanlı mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurdu.

İzmir Barosu, 17 Nisan'da İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde, sayıları net olmamakla birlikte 100'e yakın Afganistanlı göçmen ve mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakılarak "gönüllü geri dönüş belgeleri" imzalamaya zorlandıkları ve zorla parmak basmalarının temin edildiği ihbarı aldıklarını duyurdu.Konuya dair yazılı açıklama yapan baro, ihbar üzerine 18 Nisan'da yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak'ın, Geri Gönderme Merkezi'ndeki bazı yabancılarla görüştüğünü belirtti.

Yapılan görüşmede elde edilen bilgiler şu şekilde aktarıldı: "Görüşme yapılan kişilerce, 14 Nisan'da Afganistan Konsolosluk görevlileri tarafından Geri Gönderme Merkezi'nin ziyaret edildiği ve bu ziyaretle birlikte pasaportu olmayan yabancıları Afganistan’a sınır dışı etmek için düzenlenmesi gereken belgeleri imzalamalarının istendiği bildirilmiştir.

ZORLA BELGE İMZALATILDI

Göçmen ve mültecilerin bir kısmı bu belgeleri imzalamak istemedikleri halde zorla parmak basmalarının sağlandığını, telefon haklarının verilmediğini ve tecrit edildiklerini anlatmışlar ve tüm bu işlemler esnasında, normalde yalnızca Geri Gönderme Merkezi'ni dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumakla görevli jandarma memurlarının da içeride bulunduklarını belirtmişlerdir."

TALİBAN KONSOLOSLUĞU İLE GÖRÜŞME

Bu kişilerin Taliban kontrolündeki konsolosluk görevlileriyle yüzleştirilmelerinin dahi insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Aydınlatılmış onamları alınmadan, kişilerin her biri için geri gönderilebilecek kişilerden olup olmadıkları yönünde araştırmalar yapılmadan yürütülen sınır dışı işlemleri, kanunlarımıza ve taraf olduğumuz sözleşmelere aykırıdır.

İDDİALARIN TESPİTİ İÇİN HAZIRIZ

İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerince yürütülen bu işlemlere derhal son verilmesini talep ediyor, son dönemde gönüllü geri dönüş belgesi imzaladıkları belirtilen Afgan uyruklu yabancıların baromuza bildirilmesi halinde gerçek iradelerinin tespiti açısından avukat görevlendirmesi yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

BUNU YAPANLAR CEZALANDIRILMALI

Bu hukuksuz uygulama nedeniyle geri gönderilecek insanların göreceği en ufacık zararın, akacak her damla kanın sorumlusunun, görevini yapmayanlar olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Ayrıca bu vahim iddiaların gerçek olması halinde işkence ve kötü muamele faillerinin, görevini ihmal eden veya kötüye kullanan kamu görevlilerinin tespit edilerek cezalandırılmalarını temini amacıyla Cumhuriyet savcılarını derhal göreve davet ediyoruz."

Baro, son olarak iddiaların gerçekliğini araştırıp, sürecin takipçisi olacağını yineledi. (MA)

Öne Çıkanlar