İZBAN'da grev kararı alındı

İZBAN'da grev kararı alındı
TCDD'nin son teklifi işçilerin onayına sunuldu, işçiler teklifi kabul etmedi. Pazartesi günü grev başlıyor.

Demiryol-İş ile İZBAN arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğünün ortak kuruluşu olan İZBAN’da devam eden toplu sözleşme görüşmeleri tıkanmış, işyerinde örgütlü Türk İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası 10 Aralık’ta greve çıkacaklarını duyurmuştu.

Pazartesi günü başlayacak olan İZBAN grevi öncesi TCDD yönetiminin verdiği son teklif işçilerin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda 320 işçi son verilen teklifi kabul etmeyerek greve çıkılmasını istedi, 6 işçi ise verilen teklifi yeterli buldu.

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre, TCDD yetkilileri ile sendika yöneticileri önceki gün Ankara’da bir araya geldi ama 10 saatlik görüşme sonucunda bir anlaşmaya varılamadı. Dün ise TCDD ve İZBAN yetkilileri telefonla yeni bir teklif sundu. Verilen teklif İZBAN işçilerinin talebinden uzakta kaldı. İlk sunulan teklif yüzde 12 ila 16 zam teklifinden 50-100 TL daha fazla.

TCDD’nin sunduğu teklif bugün İZBAN işçilerinin onayına sunuldu. Alsancak Garı içindeki temsilcilik odasında kurulan sandıkta zam teklifine dair oylama yapıldı. Oylama sonucunda 320 işçi son verilen teklifi kabul etmeyerek greve çıkılmasını istedi, 6 işçi ise verilen teklifi yeterli buldu. Bu durumda 10 Aralık Pazartesi günü İZBAN'da grev başlayacak.

‘KABUL EDİLECEK BİR YANI YOK’

Kararı Evrensel’e değerlendiren Şube Başkanı Hüseyin Ervüz "Teklif bir yıllık ve bizim geriye dönük altı aylık bir enflasyon kaybımız var, yüzde 20 oranında. Önümüzdeki 7 ayın enflasyonu sıfır olursa ancak kabul edilebilir ama enflasyonun yüzde 25’lerde olduğu bir dönemde bunun kabul görme şansı yok. İZBAN işçisi enflasyon karşısındaki kayıplarının giderilmesi talebinin arkasında" dedi.

İZBAN İŞÇİSİ NE İSTİYOR?

İZBAN’da, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiren TİS görüşmelerinde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın işçiler açısından önemli olan 24 maddesinde uzlaşıya varılamadı. Demiryol İş Sendikası ilk yıl için yüzde 27’lik zam, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam ve 112 günlük ikramiye talep ediyor. Sendika, ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor. İZBAN’da en düşük işçi maaşı bin 883 TL iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dahil 2 bin 389 TL. 54 işçi de asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.

40 İSTASYON 136 KİLOMETRE

İZBAN çalışanları, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sisteminde hizmet üretiyor. Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN’da günde 400 bin civarında insan taşınıyor. Bir önceki TİS görüşmelerinde de anlaşma sağlanamamış ve İZBAN işçileri 8 gün grev yapmıştı.

Öne Çıkanlar