İYİ Partili Dr. Suat Sarı: Mardin'deki kazanın sorumlusu bakanlık, ihmal var

İYİ Partili Dr. Suat Sarı: Mardin'deki kazanın sorumlusu bakanlık, ihmal var
Derik’de 20 kişinin öldüğü kazanın olduğu yolun yapılmasına ilişkin projenin 18 ay önce bittiği ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın ihmali nedeniyle projenin yapımına başlanmadığı belirtildi.

Mardin’in Derik ilçesinde 20 kişinin öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı katliam gibi kazayı değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İYİ Partili Ulaşım ve Trafik Komisyonu üyesi Dr. Suat Sarı, kazanın olduğu yolun yapılmasına ilişkin projenin 18 ay önce bittiğini ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ihmali nedeniyle projenin yapımına başlanmadığını söyledi. İYİ Partili Sarı "İş otoyol yapmakla olmuyor. Mardin’de gerçekleşen kazada yolu zamanında yapmadığı için Ulaştırma Bakanlığı, denetim yapmadığı için de hem İçişleri Bakanlığı hem de Ulaştırma Bakanlığı sorumludur" dedi.

‘BU YOL 20 YILDIR PROBLEM’

Yüzlerce karayolunda eğimi yüksek yerlerin olduğunu belirten Sarı, "Mardin Derik kazasının olduğu yolda 18 ay önce yolun yapılmasına ilişkin proje bitmiş ancak yapılmamış. Ulaştırma Bakanlığı’nın burada bir gecikmesi, tembelliği var. Bu yol 15-20 yıldır problem. Buna benzer birçok yol var. Bu yolların düzeltilmesi gerekir. Mardin’deki kazada sorumlular kim, araştırılmalı. Türkiye’nin genelinde otoyollarda denetimler yapılmıyor. Sürücülerin denetlenmesi ve uyku sistemlerine kadar bakılması gerek" dedi.

‘MARDİN’DEKİ KAZA YOLU ZAMANINDA YAPMADIĞI İÇİN ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SORUMLU’

Cumhuriyet'te yer alan habere göre yalnızca denetimlerle kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çeken Dr. Sarı, 2021’de ölüm oranlarının arttığını ifade ederek şöyle konuştu: "İş otoyol yapmakla olmuyor. Mardin’de gerçekleşen kazada yolu zamanında yapmadığı için Ulaştırma Bakanlığı sorumludur. Denetim yapmadığı için de İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumludur. Türkiye, AB’nin trafik denetimi bazında en zayıf ülkesi. Bu denetimler diğer ülkelerde yapılan teknolojiyle yapılmadığı için meydana gelen kazalarda her iki bakanlığın çok büyük sorumlulukları ve hataları var."

TMMOB RAPORUNDA DA EKSİKLERE İŞARET EDİLMİŞTİ

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu, Derik’te 20 Ağustos’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Tesisleri’nden çıkan iki TIR’ın karıştığı ve 20 kişinin öldüğü kazaya dair bir rapor hazırladı. Raporda, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çift yönlü yollarda boyuna eğim oranına en fazla yüzde 3 oranında izin verilmesine karşın Mazıdağı-Derik yolunda bu oranın yüzde 10’lara kadar ulaştığı belirtildi.

Viraj eğiminin azaltılması ve görüş mesafesini düşüren unsurların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, "Yüksek eğimler iniş yapan ağır taşıtlar için ciddi sorunlar doğurabilir. 18 ay önce tamamlanmasına karşın yapımına başlanmayan Derik-Mazıdağı çevre yolunun yapımına başlanması gerek. TIR ve ağır vasıta trafiği, bir türlü yapılamayan çevreyolu üzerinden yapılmalı" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar