İYİ Parti: Tehlikeli bir düzensizlik ve telaş var, kurumların birbiriyle irtibatı kalmadı

İYİ Parti: Tehlikeli bir düzensizlik ve telaş var, kurumların birbiriyle irtibatı kalmadı
Türkiye'de ekonomi yönetiminden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Tatlıoğlu, 20 Aralık'a işaret ederek, tehlikeli bir düzensizlik olduğunu söyledi.

+GERÇEK-İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin, hızla bir fakirleşme ve düzensizliğe doğru gittiğini" söyledi. Yeni yılın ilk tartışmalarının kur, faiz ve enflasyon olduğunu belirten Tatlıoğlu, Türkiye'de ekonomi yönetiminden bahsetmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Türkiye'de enflasyonun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelere göre, yaklaşık 7 kat daha yüksek olduğunu ifade eden Tatlıoğlu, bunun nedeninin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu söyledi. İsmail Tatlıoğlu, 2002'de yüzde 10,3 olan işsizliğin, 2021'de yüzde 11,2 oranında olduğunu belirterek, geniş anlamda işsizliğin yüzde 22 olduğunu kaydetti.

‘BÜYÜK BİR ENDİŞE VAR'

"Türkiye'nin, hızla bir fakirleşme ve düzensizliğe doğru gittiğini" söyleyen Tatlıoğlu, devamında "Esas tehlikeli olan da bu düzensizlik. Artık kurumların birbirleriyle irtibatı kalmadı. Büyük bir telaş ve endişe var. 20 Aralık'ta ortaya çıkan yeni kur sistemi bunun bir göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.

‘MERKEZ BANKASI’NIN REZERVİ ERİTİLDİ’

Kur korumalı mevduat sistemine değinerek, döviz artışı durumunda mevduatlardaki farkın nereden karşılanacağının henüz belirlenmediğini dile getiren Tatlıoğlu, şöyle konuştu:

"Yarın yasa çıkarsa bu yasa çerçevesinde belirlenecek. Böyle bir belirsizliğe savrulmuş durumda. Tüzel kişilerle ilgili 31 Aralık tarihi itibarıyla bilançolarında yer alan dövizlerin, kur korumalı mevduata yatırılması halinde kur kazancı muafiyeti ayrıca ciddi bir maliyet. Yaklaşık 90 milyar liralık bir vergi harcamasına denk geliyor. Kur korumalı mevduat, çok yüksek bir maliyete sahip. Baktığınızda yüzde 17 oranındaki faiz, devletin vazgeçtiği geliri de ortaya koyduğunuzda yüzde 20'lere çıkıyor. Bunun nedeni, 128 milyar doları satarak Türkiye'nin Merkez Bankasındaki döviz rezervini eriten yönetim anlayışı."

İYİ Parti olarak 20 Ocak 2020'den bu yana vatandaşla buluştuklarını ve milletin sorunlarını siyasetin gündemine taşıdıklarını aktaran Tatlıoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "Vatandaşın ayağına gidin, sorunları yerinde görün. Bu işler, Ankara'dan okuduğunuz gibi değil" çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Tatlıoğlu, AKP’nin de zaman zaman vatandaşla buluştuğunu belirterek, "Bunlardan biri, Sayın AK Parti Grup Başkanvekili'nin kamuoyuna düşen buluşması. Anlaşılıyor ki burada şikayetçi olan insanlar huzurdan kovuluyor. Bu muamele yanlış. Gitmeyin, böyle gidecekseniz vatandaşa, vatandaşla buluşmayın, böyle hor görecekseniz ve bu şekilde muamele edecekseniz…" ifadeleriyle iktidar partisini eleştirdi.

NE OLMUŞTU?

Adıyaman’a AKP’li bir çiftçi AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'a ‘Ben işsizim, ben açım’ dediği için apar topar salondan çıkarılmıştı. Avcı, "Ben AK Partiliyim, aynı zamanda sandık görevlisiyim. Bizim toplantı vardı, ben de toplantıya gittim. Ben zannettim ki işsizlik, yoksulluk, pahalılıktan bahsedilecek. Orada devamlı bildiğimiz şeylerden bahsedildi. Boş konulara değinildi. Biz devletimizi, milletimizi seven insanlarız. Ben işsizim. Toplantıda havadan sudan konuşulunca ben de tepkimi dile getirdim. Adıyaman’da büyük bir işsizlik var. Millet dile getirmekten korkuyor. "Ben işsizim, ben açım" dedim. Ben oraya provokasyon için değil, onunla görüşüp derdimi anlatmak için gittim" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar