İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını tartışıyor: Ciddi bir aday profili çiziyor

İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını tartışıyor: Ciddi bir aday profili çiziyor
'Vatandaşın kararını, kamuoyu yoklamalarından çıkan resmi inceleyecek. Eğer o resimde kendisi kazanabilecek noktadaysa adaydır. Biz de o zaman böyle bir durumu isteriz.'

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayına ilişkin İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın’ın "Kazanamama riski olan birini kabul etmiyoruz" sözlerinin ardından İYİ Parti’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına ilişkin dikkat çeken yorumlar geldi.

İYİ Partili kaynakların, Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına ilişkin açıklamalarına ilişkin "Kemal Bey olası adaylığını konuşturuyor. Ciddi bir aday profili çiziyor. Kamuoyu yoklamalarından çıkanı inceleyecek. Kazanabilecek noktadaysa adaydır. Biz de o zaman böyle bir durumu isteriz" ifadeleriyle değerlendirdiği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ekonomist Kemal Derviş gibi isimlerin olası adaylığına ise kapıyı kapatan İYİ Parti kanadı şu değerlendirmeleri yapıyor:

‘KİŞİLİĞİ DÜRÜST OLSA DA SEÇİLME YETERLİLİĞİNİN ZAYIF OLMAMASI LAZIM’

"Önce adayın "seçilme yüzdesi" ya da "seçilme yeterliliğine" sahip olması gerekir. "Şu çok düzgün, dürüst bir isimdir" demekle olmaz. Çok dürüsttür ancak seçilme yeterliliği zayıftır. O nedenle isimler değil, ilkeler üzerinde bir yol haritamız var.

‘TARAFSIZ, PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞİ KOLAYLAŞTIRACAK BİR İSİM OLMALI’

"Adayımızın koşulları belli. Tarafsız, parlamenter sisteme geçiş hazırlığını kolaylaştıracak ve en önemlisi de devlet işleyişini bilen bir isim olmalı. Son zamanlarda "CHP kendi söylüyor, kendi uyguluyor" gibi bir algı oluştu. "Adayımızı tespit ettik" gibi... Öyle bir şey yok. Millet İttifakı içinde bir masada oturulacak. Konuşulup tartışılacak. Aslında Kemal Bey de bunu söylüyor. Çoklu aday olacaksa kimse bir şey demez. İttifakla yol yürünecekse herkesin eşit söz hakkı var."

‘AKŞENER, HER GEÇEN GÜN TRENDİ YÜKSELEN BİR SİYASETÇİ AMA BÜYÜK FEDAKARLIK YAPTI’

"Genel Başkan Meral Akşener büyük fedakârlık örneği gösterdi. İşin bu noktası atlanıyor. Akşener, hem seçilebilirliği hem de her geçen gün "trendi yükselen" bir siyasetçi. Buna rağmen "Türkiye’nin önünü kapatmayacağım" dedi."

‘KILIÇDAROĞLU CİDDİ BİR ADAY PROFİLİ ÇİZİYOR, KAZANABİLECEĞİNİ GÖRÜRSE ADAYDIR’

"(Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığı) Görüşümüz şöyle: Kemal Bey daha önce adaylıktan uzak bir isimdi, sonra "Kim dedi benim aday olmayacağımı" çıkışında bulundu, sonrasında bu süreçler yaşandı. Bu süreç içinde de Kemal Bey’in adı kamuoyu yoklamalarında yoktu. Doğaldır. Şimdi ise Kemal Bey kendisini ve olası adaylığını konuşturuyor. Ciddi bir aday profili çiziyor. Bize göre bu oluşan profilden sonra "resme bakacak". Vatandaşın kararını, kamuoyu yoklamalarından çıkan resmi inceleyecek. Eğer o resimde kendisi kazanabilecek noktadaysa adaydır. Biz de o zaman böyle bir durumu isteriz."

Öne Çıkanlar