İyi Parti'den BDDK'nın döviz kararına tepki: Türkiye sermaye kontrolüne gidiyor

İyi Parti'den BDDK'nın döviz kararına tepki: Türkiye sermaye kontrolüne gidiyor
İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, 'Orta veya yakın bir vadede dolar kurunu yukarı doğru itecektir. Çünkü, bir sermaye kontrolüne gidiyor Türkiye' dedi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) elinde döviz bulunduran şirketlere yönelik kredi kısıtlamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede 'sermaye kontrolü'ne dikkat çekti ve uyarılarda bulundu.

Usta, "Bir sermaye kontrolüne gidiyor Türkiye. Bu hem yerli hem de yabancı yatırımcıda bir güvensizlik oluşturacaktır" vurgusu yaptı.

Erhan Usta, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda baktığınız zaman Türk lirasından ciddi bir kaçış var. Hem firmalar hem de bireysel yatırımcılar Türk lirasından kaçıyor ve dövize veya değişik mallara talep de bulunuyor. Burada BDDK’nın aldığı bu karar çok doğru bir karar olmadı. Makro ihtiyati tedbir anlamında elbette BDDK zaman zaman kredileri sınırlandırmaya yönelik tedbirler alabilir. Ancak burada bunun dövizle, yabancı parayla ilişkilendirilmiş olması bunun bir sermaye kontrolü olduğu anlamına geliyor. Bu tür kararlarda aslında kısa vadede belki bir kısım beklenen etkiyi gösterebilir ancak orta ve uzun dönemde aslında Türkiye ekonomisine karşı olan güvensizliği artıracaktır…

Alınan bu kararın ben doğru olduğunu düşünmüyorum. Ve bu kararında önümüzdeki dönemde üretim, ihracat üzerinde olumsuz etkileri olacaktır."

60 PUANA YAKIN NEGATİF REEL FAİZİN OLDUĞU BİR EKONOMİDE İŞLER SAĞLIKLI YÜRÜMEZ

Usta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasının da yanlış bir karar olduğunun altını çizerek, "Tabi biz ‘faizler arttırılsın, faizler yüksek olsun filan’ demiyoruz. Enflasyon düşürülsün. 60 puana yakın negatif reel faizin olduğu bir ekonomide sağlıklı bir şekilde işlerin yürümesi mümkün değildir" dedi.

EKONOMİST OĞUZ DEMİR: BU İŞİN VARACAĞI YER SERMAYE KONTROLÜ

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir de, BDDK'nın kararının sermaye kontrolü anlamına geldiğine dikkat çekmişti.

Demir, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunan firmalara, bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşması durumunda ticari TL kredi vermeyi yasaklamasına ilişkin, "Doğrudan bir sermaye kontrolü var denmez. Ama gün gün, gün gün sorunlar büyüdükçe artık hani çözümü üretecekler en sonunda, muhtemelen böyle bir çözüme gidecekler. Sorun burada" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar