İtalyan parlamenter Palazzotto: Türkiye’nin kimyasal silah kullanımı incelenmelidir

İtalyan parlamenter Palazzotto: Türkiye’nin kimyasal silah kullanımı incelenmelidir
Türkiye'nin Federe Kürdistan bölgesinde 'kimyasal silah kullandığı' iddialarını İtalya parlamentosuna taşıyan Palazzotto, İtalya hükümetine Türkiye'yi engelleme konusunda çağrı yaptı.

Türkiye'nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan bölgesinde başlattığı sınır ötesi operayon devam ediyor. Bölgeden, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) "kimyasal gazlarla" saldırılar gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

İtalyan parlamenter Erasmo Palazzotto ise TSK'nin Kürtlere karşı "kimyasal silah kullandığı" iddiası hakkında meclise bir soru önergesi verdi.

Palazzotto "Hükümetimizin Türk devletinin Irak ve Suriye’de Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına tepki göstermesi için bu konuyu gündeme taşıdık" diye kaydetti.

Hem Türkiye'nin hem de İtalya'nın NATO üyesi olduğunu hatırlatan Palazzotto, "Uluslararası güçlerin baskısı Türk devletine karşı sonuç elde edebilir. Baskı sonucunda Türk devletinin kimyasal silah kullanımından vazgeçirilebileceğini düşünüyorum" dedi.

ANHA'ya konuşan ve düzenlenen operasyon bölgesinde ölen siviller olduğunu belirten Erasmo Palazzotto, "IŞİD çetelerini yenen Kürtlere bölgede verdikleri demokrasi dersinden kaynaklı sonsuz teşekkür ederiz. Kürtler tüm dünyaya radikal İslamcıların dünyayı kuşatmasına karşı demokratik bir sistemin kurulabileceğini ve radikal İslamcı çetelerin yenilebileceğini gösterdiler. NATO ülkesi bir gücün bu demokrasi mücadelesine karşı askeri saldırı gerçekleştirmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

İtalya hükümetinin bağımsız heyetlere TSK'nin kimyasal silah kullandığı iddiasını yerinde incelenmesi için çağrı yapması gerektiğini söyleyen Palazzotto, "Bu iddialar yerinde incelenmelidir. Avrupa ülkeleri ve koalisyon başta olmak üzere asla bulunamayan kitle imha silahları dolayısıyla Irak’ı yerle bir etti. Türk devletinin Güney Kürdistan ve Suriye’de kimyasal silah kullanımını araştırmak üzere uluslararası güçler ve insan hakları kurumları tarafından bağımsız bir soruşturma yürütülmelidir. Bunu zaman kaybetmeden yapmak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

İtalya hükümetinin insan haklarını ihlal eden ve süre gelen çatışmalarda kullanılan silahların başka ülkelere satışını yasaklayabileceğini hatırlatan Palazzotto, "Türkiye şahsında İtalya hükümeti tarafından bu yasa pek çok kez çiğnendi. Bu bağlamda İtalya hükümetinin daha kapsamlı düşünmeye ihtiyacı var. Bu soru önergesinde sadece silah ambargosunu ele almadık. NATO ülkesi olan Türkiye’nin bölgenin istikrarsızlaşmasındaki rolünü ve buna karşı nasıl bir tavır içerisine girmesi gerektiğinin tartışılmasının önemli olduğunu vurguladık" diye konuştu.

Öne Çıkanlar