İtalya'da 'Yeşil Geçiş' protestosu: Polis göstericilere müdahale etti, siyasiler olaylara tepki gösterdi

İtalya'da 'Yeşil Geçiş' protestosu: Polis göstericilere müdahale etti, siyasiler olaylara tepki gösterdi
İtalya'da 6 Ağustos’ta uygulamaya giren ‘Yeşil Geçiş’ sertifikası, pek çok kez protesto edilirken, sertifika 16 Ekim'den itibaren kamu ve özel sektör çalışanları için zorunlu hale gelecek.

İtalya'da koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında bir süredir yürürlükte olan aşı veya test yaptırmayı ya da kısa süre öncesinde Covid-19 geçirmiş olmayı belgelendiren 'Yeşil Geçiş' sertifikası protesto edildi.

Başkent Roma'da Popolo Meydanı’ndaki yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı mitingle başlayan gösteriler, protestocuların yürüyüşe geçmesiyle boyut değiştirdi.

Sputnik’in aktardığı habere göre yürüyüş sırasında bir grup göstericinin, İtalya Genel İş Konfederasyonu'nun (CGIL) genel merkezine zarar verdiği iddia edilirken, kalabalık bir grup da başbakanlık sarayı Chigi'nin önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında protestocular sık sık "Yeşil Geçiş'e hayır" ve "özgürlük" şeklinde slogan attı.

POLİSTEN BAŞBAKANLIĞIN ÖNÜNDE GAZ VE COPLA MÜDAHALE

Başbakanlığın önünde karşı karşıya gelen güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yer yer arbede çıktı. Polis sıkça göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla protestoculara müdahale ederek dağıtmaya çalıştı.
Polis, dağılmayan göstericilere akşam saatlerinde coplarla müdahale etti, protestocular da güvenlik güçlerine taş, şişe ve meşalelerle karşılık verdi.

YARALILAR VE GÖZALTILAR VAR

Olaylarda hem polislerden hem göstericilerden yaralananlar oldu, bazı protestocular da gözaltına alındı.

Bu arada, başkentin dışında ülkenin ikinci büyük kenti Milano'da da sertifikaya yönelik protestolarda olayların çıktığı belirtildi.
SİYASİLER TEPKİ GÖSTERDİ

CGIL Genel Merkezi'nin saldırıya uğraması ve protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi, İtalyan devlet erkanı ve siyasi parti liderlerinin tepkisini çekti. Ülkede soldan aşırı sağa kadar tüm partiler, CGIL'e yönelik saldırıyı kınadı.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın, CGIL Genel Sekreteri Maurizio Landini'ye geçmiş olsun telefonu açtığı bildirildi.

İtalya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Mario Draghi'nin şiddet olaylarını kınadığı ve olaylarda genel merkezi zarar gören CGIL'e dayanışmasını dile getirdiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

İtalya'da hükümetin 6 Ağustos’ta uygulamaya giren "Yeşil Geçiş" sertifikası, o günden beri pek çok kez protesto edilirken, sertifika, 16 Ekim'den itibaren kamu ve özel sektör çalışanları için zorunlu hale gelecek.

Öne Çıkanlar