İtalya'da kuraklık krizi: Zeytinyağı ve risotto pirinci risk altında

İtalya'da kuraklık krizi: Zeytinyağı ve risotto pirinci risk altında
İtalya'nın kuzeyinde kuraklık nedeniyle zeytin, pirinç ve domates ürünlerinin risk altında olduğu, söz konusu mahsullerin neredeyse yarısının kaybedilebileceği uyarısı yapıldı.

İtalya'nın kuzeyinde son 70 yılın en kötü kuraklığı nedeniyle mahsullerin yarı yarıya oranda azaldığı belirtiliyor. Buna göre, zeytinyağı, risotto pirinci ve İtalyalıların meşhur domates püresi "passata" risk altında.

The Guardian'ın haberine göre, kuraklık nedeniyle mahsullerin yetersiz kalması sonucu söz konusu ürünlerin fiyatlarında da yarı yarıya artış olması bekleniyor. Buna göre, risotto yapımında kullanılan arborio pirincinin ana üretim yeri olarak kabul edilen Po vadisinde ciddi oranda mahsul kaybedildi.

Zeytinyağı üretiminin de geçen yıla göre yüzde 20-30 arasında düşmesi öngörülüyor. Zeytinyağı üreticisi Filippo Berio'nun genel müdürü Walter Zanre, "Yakın zamanda yağmur yağmazsa zeytin mahsulü kritik ölçüde azalacak, kuraklık kayısı, şeftali ve armut mahsullerini de etkileyecek" dedi.

'ÜRÜNLERİN MALİYETİ İKİ KAT ARTTI'

İtalya'dan pirinç ve domates ithal eden Eurostar Commodities şirketinin CEO'su Jason Bull ise ülkeden ithal ürünlerin maliyetinin neredeyse iki kat arttığını belirterek "İtalya'dan alacağımız şeyler daha pahalı olacak" dedi. 

İtalya'nın kuzeyindeki beş bölgede kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmiş, kuraklıktan en çok etkilenen Po vadisi için acil durum fonu açıklanmıştı. Ülkenin en büyük tarım kuruluşu Coldiretti, Po vadisinde tarımsal üretimin yarısının tehdit altında olduğunu duyurmuştu.

Öne Çıkanlar