İsveç ve Finlandiyalı komünistlerden NATO tepkisi: Savaş riskini artıracak

İsveç ve Finlandiyalı komünistlerden NATO tepkisi: Savaş riskini artıracak
İsveç ve Finlandiya komünist partileri ülkelerinin NATO'ya katılma kararına tepki gösterdi. Komünistler NATO'ya üyeliğin ABD ve Rusya arasında çatışmayı büyüteceğini belirtiyorlar.

İsveç ve Finlandiyalı komünistler NATO'ya üyelik başvurusu yapılmasına tepki gösterdi. ABD'de 1924 yılında kurulan sosyalist yayın People's World, her iki ülkeden komünist partilerin açıklamalarının yer aldığı haber yayınladı. Buna göre, komünistler, ABD liderliğindeki askeri ittifaka katılmanın her iki ülkede de savaş olasılığını artıracağını vurguladı.

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre İsveç Komünist Partisi (SKP) ülkenin NATO'ya katılma kararıyla ilgili Sosyal Demokrat Parti yönetimine tepki gösteren bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Güvenlik politikası durumu elbette değişti. İsveç'in yurtdışındaki yatırımları 10 yıl öncesine göre daha fazla tehdit altında, çünkü çelişkiler keskinleşti. Neredeyse 200 yıllık tarafsızlığı sona erdiren söz konusu çarpıcı politika değişikliği, İsveç sermayesinin etki alanını güvence altına alma ve yurtdışındaki yatırımlarını savunma hedefleriyle bağlantılıdır. Kapitalist-emperyalist sistemin doğasındaki çelişkiler gereği sermayenin büyümesi için en karlı yatırım ve koşulları araması kaçınılmazdır" denildi.



"BAŞBAKAN KONGRE KARARINI HİÇE SAYIYOR"

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve partisinin "askeri tarafsızlık" ile ilgili kendi kongre kararlarını ihlal ettiğini savunan İsveçli komünistler, hükümetin geçen yıl kasım ayında aldığı "askeri bağlantısızlığın güvenlik politikasının temelini oluşturduğu" kararını yok saydığını vurguladı. Açıklamada, "İsveçli politikacılar kendi yatırımlarını tek başlarına savunamazlar.  Yani, oldukça basit: Başkent çağırdığında, kongre kararları hiçbir şey ifade etmiyor" tepkisi verildi.

'FİNLANDİYA DAHA SAVUNMASIZ HALE GELECEK'

Finlandiya Komünist İşçi Partisi (KTP) de NATO'nun ülkeyi de kapsayacak şekilde genişlemesinin Rusya ile ABD arasındaki çatışmayı büyüteceğini savunuyor. NATO'ya fiilen liderlik eden ABD'nin "dünyanın en tehlikeli ve askeri açıdan en aktif devleti" olduğunu belirten KTP, "Daha önce olduğu gibi, dünyanın iki ittifaka bölünmesi Rusya ve ABD arasında çatışmayı açık bir şekilde artıracak. Finlandiya'nın NATO'ya katılması büyük güç çatışmalarının ortasında ülkeyi askeri saldırılara karşı daha savunmasız hale getirecek ve savaş riskini artıracak" açıklaması yaptı.

Açıklamada, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana süregelen tüm politikaların değerli mirası reddediliyor, bölgedeki militarizm ve silahlanmanın artmasına katkıda bulunuluyor" denildi.

Öne Çıkanlar