İsveç salgın kısıtlamalarını kaldırıyor: Pandemi bitmedi ama yeni aşamaya geçiyoruz

İsveç salgın kısıtlamalarını kaldırıyor: Pandemi bitmedi ama yeni aşamaya geçiyoruz
Danimarka, geçen hafta neredeyse tüm koronavirüs kısıtlamalarını kaldıran ilk AB ülkesi olurken, onu, Norveç izlemişti. Kısıtlamalara yönelik bir karar da İsveç'ten geldi.

İsveç koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanıyor.

Koronavirüsün hızlı yayılan Omicron varyantının baskın olduğu döneme girilmesine rağmen Avrupa'da bazı devletler bu süreci salgında 'yeni bir aşama' olarak tanımlayarak kısıtlamalarını hafifletmeye gidiyor. İsveç, çarşamba gününden itibaren Covid karşıtı kısıtlamaların neredeyse tamamının kaldırılacağını duyurdu.

Bar ve restoranların kapanma saati saat 23.00'e çekilirken toplanma kuralları da gevşetilecek. Toplu taşıma araçlarında yoğun saatlerde maske takılması sadece tavsiye edilecek. Bunun yanı sıra halka açık mekanlara giriş için aşı kartı zorunluluğu da kaldırılacak.

İSVEÇ BAŞBAKANI ANDERSSON: SALGIN BİTMEDİ AMA YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİYORUZ

Euronews’in haberine göre İsveç Başbakanı Magdalena Andersson geçen hafta kararı duyururken, "Salgın bitmedi, ancak yepyeni bir aşamaya giriyoruz. Çalışmalar Omicron'un daha az şiddetli hastalığa yol açtığını gösteriyor" diyerek yeni kararları savundu.

Omicron varyantı enfeksiyonlarda ani bir artışa neden olsa da nüfusun yaygın olarak aşılandığı ülkelerde hastaneye yatışlarda bir artış görülmedi. İsveç'te 12 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 83'ünden fazlası bugüne kadar iki doz aşı oldu ve yüzde 50'ye yakını da üç doz aşı oldu.

Sağlık Bakanı Lena Hallengren, "Genel değerlendirme normale dönebileceğimizi gösteriyorsa hükümet pandeminin evrimi konusunda ihtiyatlı olmaya devam edecek" dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM VE İŞ YERİNDE ÇALIŞMA SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yüksek öğrenim kurumlarında ve yüz yüze öğretimde olduğu gibi, iş yerine dönüşün de kademeli olacağını söyleyen yetkililer, Covid semptomları gösteren kişiler için evde kalma tavsiyesinin yürürlükte kalmaya devam edeceğini de kaydettiler.

Hükümet bu hafta, AB'nin geri kalanından ve İskandinav ülkelerinden seyahat kısıtlamalarının çarşamba gününden itibaren kaldırılacağını duyurdu. Dünyanın geri kalanından gelen seyahat kısıtlamaları ise mart ayı sonunda sona erecek.

İSVEÇ’TE VAKALAR KOMŞULARINA GÖRE YÜKSEK

Son veriler İsveç'te koronavirüsten toplam 16 bin 28 doğrulanmış ölüm meydana geldiğini gösteriyor ve bu da ülkeyi Avrupa ortalaması ile aynı hizaya getiriyor. Ancak bu sayı Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi komşularından önemli ölçüde daha yüksek.

NE OLMUŞTU?

Danimarka, geçen hafta neredeyse tüm koronavirüs kısıtlamalarını kaldıran ilk AB ülkesi olurken, onu, Başbakan Jonas Gahr Store'un "toplumun virüsle yaşamak zorunda olduğunu" söylediği Norveç izlemişti.

Öne Çıkanlar