İsveç hükümeti, kritik oylamada Kürt vekilin desteğiyle güven oylamasını kazandı

İsveç hükümeti, kritik oylamada Kürt vekilin desteğiyle güven oylamasını kazandı
Meclis'te yapılan oylamada İçişleri ve Adalet Bakanı Morgan Johansson aleyhine verilen gensoru önergesi bir oy farkla reddedildi. Kürt vekil Kakabaveh çekimser kaldı.

İsveç'te İçişleri ve Adalet Bakanı Morgan Johansson aleyhine verilen gensoru önergesi mecliste bir oy farkla kabul edilmedi. 

Meclis'te yapılan oylama sonucuna göre aşırı sağ ve sağ partiler, Johansson'ın görevine son vermek için gerekli 175'lik salt çoğunluğa ulaşamadı; 289 oydan 174'ü Adalet Bakanı aleyhine kullanıldı.

Euronevs'in haberine göre, İran kökenli Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh'in oyunun "Başbakan Magdalena Andersson'ın da istifasına yol açma riski taşıyan olası krizi engellediği" belirtiliyor.

Kakabaveh, İsveç'in Türkiye ile NATO konusunda yürüttüğü "karmaşık müzakerelere" ilişkin güvence almaması halinde bakan aleyhinde oy kullanabileceğini söylemişti. Ancak oylamada çekimser kaldı. 2008'den beri İsveç parlamentosunda yer alan milletvekili, "Gazetelerde İsveç çıkarlarından ziyade Kürt çıkarlarını temsil ettiğim söylendi ama benim için önemli olan İsveç egemenliğidir" diye konuştu.

KABUL EDİLSEYDİ BAŞBAKAN İSTİFA EDECEKTİ

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine bu ülkelerin "terörist gruplara destek verdikleri" iddiasıyla karşı çıkıyor. Sosyal Demokrat Parti yaptığı açıklamada, Türkiye'nin karşı çıktığı ve İsveç'in YPG'ye verdiği desteği gösteren anlaşmanın hâlâ yürürlükte olduğunu doğruladı. Sosyal Demokratlar, istifa eden Başbakan Stefan Löfven'in yerini alan Magdalena Andersson'un iktidara gelmesinden bu yana anketlerde keskin bir yükseliş kaydetti. Andersson, Johansson'a yönelik güvensizlik oylamasının onaylanması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. Muhalefetteki partiler, Johansson'u ülkede ölümcül silahlı saldırılara yol açan mafya çetelerinin ortaya çıkışına karşı koymakta başarısız olmakla suçluyarak 2 Haziran'da gensoru önerisi vermişti.

'İSVEÇ, TÜRKİYE'YE BOYUN EĞMEMELİ' DEMİŞTİ

BBC Türkçe'deki habere göre bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh daha önce "İsveç, NATO üyeliği konusunda Türkiye'ye boyun eğmemeli" demiş ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'yle yürüttüğü "karmaşık müzakerelere" ilişkin güvence almaması halinde önergenin kabulü yönünde oy kullanacağını söylemişti.

Amineh Kakabaveh oylama öncesi yaptığı açıklamada İsveç hükümetinin kendisine istediği güvenceleri verdiğini ve bu nedenle çekimser kalma kararı aldığını duyurdu. Kakabaveh oylama öncesi yaptığı konuşmada temel kaygısının 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın artan nüfuzu karşısında İsveç'in egemenliğini korumak' olduğunu vurguladı.

19 YAŞINDA İSVEÇ'E GÖÇ ETTİ

1970'de İran'da doğan Amineh Kakabaveh, 19 yaşında İsveç'e göç etti. Kakabaveh, 2008'de NATO karşıtı Sol Parti'den milletvekili seçilmiş, 2019'da partiden istifa etmişti. Kakabaveh o tarihten bu yana, başkent Stockholm'den seçildiği İsveç Parlamentosu'nda görev yapıyor

Öne Çıkanlar