İsveç Başbakanı: Türkiye'yle imzalanan NATO mutabakatının şartlarını yerine getireceğiz

İsveç Başbakanı: Türkiye'yle imzalanan NATO mutabakatının şartlarını yerine getireceğiz
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'yle NATO üyeliğine itirazlarla ilgili imzalanan mutabakat zaptının şartlarını yerine getireceklerini açıkladı.

Reuters haber ajansına göre, Andersson bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İsveç Başbakanı "Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine itirazlarının üstesinden gelmek için Ankara ile üzerinde anlaşılan mutabakat zaptı şartlarınının yerine getirileceğini" ifade etti.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 28 Haziran'da düzenlenen NATO Zirvesi'ne değinen Andersson, "Madrid'deki NATO zirvesinde Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik imzalanan üçlü muhtıranın şartlarına uyacağız. Türkiye'ye iadeler uluslararası hukuk çerçevesinde devam edecek" ifadelerini kullandı.

İsveç'in dolandırıcılık suçlamasıyla 14 yıl 7 ay hapis cezası olan Okan Kale’yi iade etme kararıyla ilgili de konuşan Andersson, söz konusu kararın "İsveç ve uluslararası hukuka göre verildiğini" belirtti.

11 Ağustos'ta yaşanan gelişmede İsveç devlet televizyonu SVT, Türkiye'nin dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aradığı 35 yaşındaki bir kişinin Türkiye'ye iade edilmesine karar verildiğini duyurmuştu.

Söz konusu kişinin Türk vatandaşı ve Türkiye'de 2013 ve 2016 yıllarında dolandırıcılık suçlarından ceza aldığı belirtiliyor.

Aynı basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini 23 ülkenin onayladığını, Türkiye'nin de yakında onaylayacağını umduğunu kaydetti.


 

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın Ukrayna’ya başlattığı özel askeri operasyon sonrasında İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik sürecini başlatmıştı.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının 29 Haziran’da Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka katılmaya davet etmesinden bu yana, 23 üye devlet iki ülkenin başvurularını onayladı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 7 üye devlet, İsveç ve Finlandiya’nın katılım başvurularına henüz onay vermedi.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve hatta PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye destek verdikleri iddiası.

Her iki ülke de, 2019 yılında Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen ve YPG'yi hedef alan Barış Pınarı Operasyonu'nun ardından Türkiye'ye silah ambargosu uygulamıştı.

Ankara, hem İsveç hem de Finlandiya'nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını söylüyor.  Özellikle İsveç'in YPG'ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade eden Türkiye, bu iki ülkeden yargılamak için 30'dan fazla kişinin Türkiye'ye iadesini istemişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar