İstanbul müzakeresi öncesi Rusya üç talebinden vazgeçti iddiası

İstanbul müzakeresi öncesi Rusya üç talebinden vazgeçti iddiası
Financial Times haberine göre Rusya ilk temel taleplerinden olan 'Nazilerden ve askerden arındırma' ile Ukrayna'da Rusça için yasal koruma talebinden vazgeçti.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’daki toplantısı yarın saat 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilecek.Görüşme öncesi sızan kulis bilgilerine göre Putin, Rusya artık Ukrayna'nın "denazification"ını istemiyor ve askeri olarak tarafsız bir ülke olmayı kabul etmesi durumunda Kiev'in Avrupa Birliği'ne katılmasına izin vermeye hazır.

Financial Times’ın ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre Moskova ve Kiev, Ukrayna'nın güvenlik garantileri ve AB'ye katılma olasılığı karşılığında NATO üyeliğinden vazgeçmesini içerecek olası bir anlaşma için ateşkesi tartışıyorlar. Konunun gizli tutulması koşuluyla konuşan kaynaklar, "Henüz ana hatlar kesinlemedi, ancak bu kaynaklara göre, taslak ateşkes belgesi, Rusya'nın ilk temel taleplerinden üçü, "Nazilerden arındırma", "askerden arındırma" ve Ukrayna'da Rusça için yasal koruma hakkında herhangi bir talebi içermiyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre Rusya artık Ukrayna'nın "denazification"ını istemiyor ve askeri olarak tarafsız bir ülke olmayı kabul etmesi durumunda Kiev'in, Avrupa Birliği'ne katılmasına izin vermeye hazır.

BATI ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

Ancak Ukrayna ve batılı destekçileri, Putin'in niyetlerine şüpheyle yaklaşıyor ve Rusya başkanının, tükenmiş güçlerini yenilemek ve yeni bir saldırı planlamak için görüşmeleri bir sis perdesi olarak kullanabileceğinden endişe ediyor. Kiev'in müzakere ekibinin bir üyesi olan David Arakhamia, gazeteye tarafların güvenlik garantileri ve Ukrayna'nın AB hedefi konusunda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi, ancak beklentiler konusunda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Arakhamia, "Bütün meseleler. Müzakerelerin başlangıcından beri masada. Ancak her bir maddede olduğu gibi çözülmemiş noktalar var" dedi. Görüşmeler hakkında bilgi verilen bir başka kişi, Ukrayna'nın Rusya'nın hem askeri baskı hem de Kiev'in "silahsızlaştırılması" gibi talepler açısından neredeyse her gün pozisyonunu değiştirmesinden endişe duyduğunu söyledi.

UKRAYNA GARANTÖR ÜLKELER İSTİYOR

Söz konusu anlaşmanın bir parçası olarak Ukrayna, NATO üyeliği arayışından vazgeçmenin yanı sıra nükleer silah geliştirmekten veya yabancı askeri üslere ev sahipliği yapmaktan da kaçınacak. Kiev buna karşılık, Rusya, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, Almanya, Çin, İtalya, Polonya, İsrail ve Türkiye gibi ülkelerden güvenlik garantileri alacak. Arakhamia bunu, "NATO'nun 5. Maddesine yakın ifadeler" olarak adlandırıyor.

Ancak Zelenskiy, pazar günü yaptığı açıklamada, olası herhangi bir anlaşmanın garantörlerle anlaşmaya varılması ve onların parlamentoları tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.Olası garantörlerin henüz Ukrayna'nın güvenliğini korumayı kabul etmediklerini söyledi. Arakhamia, "Şu ana kadar herhangi bir reddimiz yok" dedi. Zelenskiy, Ukrayna'nın anayasasını değiştirmeden önce anlaşmayı birkaç ay içinde referanduma sunacağını söyledi.

Öne Çıkanlar