İstanbul’da Taksim Meydanı’na yürümek isteyenlere müdahale: 164 gözaltı

İstanbul’da Taksim Meydanı’na yürümek isteyenlere müdahale: 164 gözaltı
Beyoğlu ve çevresini abluka altına alan polis, 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim Meydanı'na yürümek isteyenlere müdahale ediyor. Valilik 164 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

Kapak fotoğrafı: DHA


İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için farklı noktalardan Taksim Meydanı’na yürümek isteyenlere polis müdahale etti. İstanbul Valiliği, Taksim'e çıkmak isteyen 164 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

AKP hükümeti Taksim Meydanı’nı bu yıl da emekçilere yasaklarken, İstanbul Valiliği de saat 06.00'dan itibaren Taksim ve İstiklal Caddesi'ne çıkan yolları trafiğe kapattı.

Sendika.org’un aktardığı bilgiye göre Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif "Sesimizi yükseltiyoruz, susmuyoruz, korkmuyoruz" diyerek Taksim'e yürümek istedi. Öğrenciler, yürürken "Her yer Taksim her yer direniş" ve "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek" sloganları attı.  Öğrenciler daha sonra polis tarafından yaka paça gözaltına alındı.

Öte yandan kameralara yansıyan görüntülerde "Bunu da alsana" sözleri duyulurken, görüntüyü çeken kişinin de "Ben gazeteciyim, benimle ne işin var senin" diyerek tepki gösterdiği duyuldu.

Umut-Sen, gözaltına alınan 5 öğrencinin serbest bırakıldığını duyurdu. 

ENERJİ-SEN GENEL BAŞKANI VE İNŞAAT-İŞ YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs alanı Taksim'e çıkmak için yürüyen İnşaat-İş Sendikası üye ve yöneticileriyle Enerji-Sen üye ve yöneticileri polis müdahalesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, 'Mücella'ya, Can Atalay'a, Tayfun Kahraman'a söz verdik, 'Taksim emanetiniz bizdedir' dedik' diye konuştu.

KAFE-BAR ÇALIŞANLARINA GÖZALTI

"Pandeminin de zamların da hesabını biz ödemeyeceğiz" diyerek #Taksim Meydanı'na yürümek isteyen Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması'ndan da 3 kişi gözaltına alındı.

TÖP VE HALKEVLERİ ÜYESİ 12 KİŞİ GÖZALTINDA

Kuşatmaya ve gözaltılara karşın Taksim'e yürüyüş devam ediyor.  Türkiye Özgürlük Partisi (TÖP) ve Halkevleri üyeleri, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam, Her yer Taksim her yer direniş" sloganlarıyla Taksime yürümek istedi.

Polis engeline takılan 12 kişi gözaltına alındı.

Cevahir AVM önünde toplanarak Taksim'e yürümek isteyen inşaat işçileri de polis saldırısına uğrayarak gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’na göre Devrimci Parti üyeleri, Şişli ilçesine bağlı Osmanbey metro durağının önünde bir araya gelerek Taksim Meydanı’na doğru "Umut sosyalizmde halk iktidara yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla yürüyüşe geçti. "Bijî yek Gulan" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştiren kitleyi ablukaya alan polis 10’a yakın kişiyi ters kelepçe ve darp ederek gözaltına aldı.

Foto: MA

GAZETECİLERE DE GÖZALTI 

Yürüyüşü takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Doğan Kaynak ve Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin de işçilerle birlikte gözaltına alındı. Gözaltı aracına bindirilen gazetecilerin telefonlarını alan polis bir süre sonra gazetecileri serbest bıraktı.

Engellere rağmen Taksim’e yürümek isteyen Gençlik Komiteleri, Beşiktaş Akaretler’den Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Öğrenciler, "Taksim barikatlarına haykırıyoruz! Gençler barikatları yıkacak. Bu barikatları yıkacağız. Hayatlarını çaldığınız gençler bu düzeni yıkacak" diye engellere tepki gösterdi. Öğrencileri engelleyen polis, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

BMG ŞİŞLİ'DEN YÜRÜDÜ

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de Taksim’e yürümek için Osmanbey metro durağında bir araya geldi. "Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gulan" pankartı ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı eşliğinde yürüyüşe geçen kitlenin önünü kesen polis, 10'a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Engelleme ve gözaltılara tepki gösteren BMG üyeleri, "İşçilerin ateşi sarayı yakacak" sloganıyla karşılık verdi.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü için Taksim’e yürümek isteyen 164 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

"İstanbul'da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir" denilen açıklamanın devamında, Taksim’e yürümek isteyen 164 kişinin gözaltına alındığı ve haklarında işlem başlatıldığı bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar