Megakent İstanbul kara teslim oldu

Megakent İstanbul kara teslim oldu
Köprüler trafiğe açıldı. Havalimanında uçuşlar durdu, üniversitelerde eğitime ara verildi. Güvenlik, sağlık ve ulaşım dışında kalan memur, işçi ve diğer personel yarın idari izinli.

İstanbul'da kar etkisini tüm hızıyla sürdürüyor. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden kısıtlanan geçişler saat 13.00 itibarıyla tekrar başladı. Marmaray'ın bu gece ve yarın gece vatandaşlara ücretsiz hizmet vermeye devam edeceği açıklanırken, metrolar da gece saat 02.00'ye kadar uzatıldı. İstanbul Havalimanı gece 00.00'a kadar kapalı kalacak.

Kar yağışının perşembe akşamına kadar süreceğini belirten İstanbul Valiliği yeni kararlar aldı. Alınan son kararla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında, memur, işçi ve diğer personelin 26 Ocak 2022 Çarşamba günü idari izinli sayılmasına; üniversitelerde pazartesi gününe kadar eğitime ara verilmesine; kamuda çalışan malûl, engelli ve hamilelerin 26-27-28 Ocak tarihlerinde idari izinli sayılmasına; Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların ikinci bir duyuruya kadar İstanbul’a girişinin kısıtlanmasına; Esenler, Harem ve tüm cep otogarlardaki çıkışların 26 Ocak 2022 saat 09.00’a kadar durdurulmasına karar verildi.

MAHSUR KALANLAR TAHLİYE EDİLDİ

Dünden bu yana mahsur kalan 5 bin 57 kişi tahliye edildi. 3 bin 180 kişi otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirildi.  Güvenlik, sağlık ve ulaşım dışındaki kamu personelleri ise bugün izinli sayılmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da, İstanbul'da yargı mensupları ve adliye çalışanlarının bir gün süreyle idari izinli sayılacağını duyurdu.

Öte yandan İçişleri ve Ulaştırma bakanları ile AFAD Başkanı dün İstanbul'a geldi. İki bakan tarafından bugün yapılan açıklamada kar yağışının perşembe akşamına kadar süreceği belirtilerek vatandaşlar uyarıldı. Bakan Soylu vatandaşları özel araçlarıyla çıkmamaları ricasını yineledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, bazı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını belirterek, "Lütfen acil bir durum olmadıkça evinizden çıkmayın" uyarısı yaptı.

Valilik ve ilçe belediyeleriyle koordineli çalışma yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün İstanbullulara yaptığı çağrıda metro ve metrobüsü kullanmalarını istemişti. İmamoğlu, vatandaşın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını rica etti.

 

HAVALİMANI UÇUŞLARA KAPATILDI

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun kar yağışının sürmesi nedeniyle uçuşlara yönelik kısıtlama da uzatıldı.

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, İstanbul Havalimanı'ndaki tüm uçuşların gece 00.00'a kadar durdurulduğunu duyurdu.

BAKANLARDAN MARMARAY VE İSTANBUL HAVALİMANI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine İstanbul'a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentteki raylı ve hava ulaşımına dair açıklama yaptı. Karaismailoğlu, Fatih Sultan Mehmet ve ve 15 Temmuz Köprüsü’nden geçişlere saat 13.00'ten itibaren izin verileceğini belirterek, "Süreç sıkıntılı geçti. Mahmutbey-Hadımköy arasında terk edilen araçlar nedeniyle trafik durdu. Terk edilmiş araçların kaldırılması devam ediyor" dedi.

Marmaray'ın bugün ve yarın da ücretsiz olacağını duyuran Karaismailoğlu, "Marmaray, dün gece olduğu gibi bu gece ve yarın gece de ücretsiz olarak sabaha kadar vatandaşlarımıza hizmet edecek" açıklamasında bulundu.Bakan Karaismailoğlu ayrıca, İstanbul Havalimanı'ndan uçuşların ne zaman başlayacağına ilişkin soruya ise, "Hava yolunda hareketlenme başladı, İstanbul Havalimanı'nda büyük pist açıldı şu anda. Uçuşlar birazdan başlıyor" diye cevap verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, mümkün olunduğunca özel araçlarla yola çıkılmaması uyarısında bulunarak "Ağır tonajlı araçlar kış lastikleri ile yola çıkılmalı" diye uyardı.Soylu ayrıca soğuk nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadığı bilgisini vererek "Ona şükrediyoruz" ifadelerini kullandı.

 KAMU ÇALIŞANLARININ İZİNLERİ UZATILDI, ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ 

Öte yandan İstanbul Valiliği kenti etkisi altına alan kar nedeniyle yeni önlemler alındığını duyurdu. Buna göre güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında memur, işçi ve diğer personelin 26 Ocak 2022 Çarşamba günü; malul, engelli ve hamilelerin ise 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde idari izinli sayılmalarına karar verildi. Kentte üniversiteler de 31 Ocak Pazartesi gününe kadar eğitime ara verdi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 25.01.2022 tarihli toplantısında; Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan tahmin raporları ve devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle;

Kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında; memur, işçi ve diğer personelin 26 Ocak 2022 Çarşamba günü idari izinli sayılmasına,

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malûl, engelli ve hamilelerin 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde idari izinli sayılmalarına,

Esenler, Harem ve tüm cep otogarlarındaki şehirlerarası yolcu otobüslerinin çıkışlarının 26 Ocak 2022 Çarşamba günü saat 09.00'a kadar durdurulmasına,

İstanbul'da bulunan Üniversite Rektörlerimizle yapılan istişareler doğrultusunda ilimizde yükseköğrenime 31 Ocak 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine,

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde eğitime ara verilmesine,

Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların, ilimize girişinin ikinci bir duyuruya kadar kısıtlanmasına karar verilmiştir.''

ÜNİVERSİTELER SINAV TARİHLERİNİ ERTELEDİ

Valiliğin üniversitelerde eğitime ara kararının ardından birçok üniversite sınav takviminde değişikliğe gitti.

Kentteki bazı üniversitelerden gelen kararlar şöyle:

-İstanbul Üniversitesi 26-28 Ocak arasının kar yağışı ve ulaşım açısından riskli olduğunu aktararak, üç gün içinde yapılacak sınavların ertelendiğini duyurdu.

-İstanbul Teknik Üniversitesi de olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen sınavların 31 Ocak-4 Şubat tarihlerinde, Marmara Üniversitesi 31 Ocak-13 Şubat tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

-Boğaziçi Üniversitesi ise 27 Ocak Perşembe günü yüz yüze yapılması planlanan İngilizce Yeterlilik Sınavının 31 Ocak Pazartesi gününe ertelendiği bilgisini paylaştı.

-Galatasaray Üniversitesi ertelenen sınavların güncel tarihinin ayrıca duyurulacağını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Valilik ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiler çerçevesinde hava ve ulaşım koşullarındaki riskli durumunun devam edeceği anlaşıldığından 26-28 Ocak 2022 tarihleri arasında (Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri) yapılması planlanan tüm ön lisans lisans ve lisansüstü yarıyıl sonu (final) sınavları ertelenmiştir. Ertelenen sınavlar ilgili akademik birimler tarafından ilan edilecek gün ve saatlerde yapılacaktır."

-Yeditepe Üniversitesi güncel programın duyurulacağını belirterek, "Sevgili öğrencilerimiz, kar nedeniyle sınavlarımıza ve eğitime 26 Ocak Çarşamba günü de ara veriyoruz. Güncel programı sizlerle paylaşacağız. Sağlık dolu bir tatil dileriz" açıklamasında bulundu.

-İstanbul Kültür Üniversitesi, resmi sosyal medya hesabından sınavların ertelendiğini "İstanbul'da devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle bu hafta yapılması planlanan tüm sınavlar ileri bir tarihe ertelenmiş olup; sınav tarihleri daha sonra duyurulacaktır" ifadeleriyle duyurdu.

-Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Tamer Yılmaz ise sosyal medya hesabından ertelenen sınavlara ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Sevgili öğrencilerimiz, İstanbul’daki yoğun kar yağışı nedeniyle; 24 Ocak Pazartesi günü yapılacak İngilizce Yeterlik Sınavı 26 Ocak Çarşamba gününe ve 25 Ocak Salı günü yapılacak Güz Yarıyılı Bütünleme Sınavları 31 Ocak Pazartesi gününe ertelenmiştir."

-İstanbul Bilgi Üniversitesi ise final sınavlarının ertelendiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: "İstanbul'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle 25 Ocak 2022 tarihinde yapılması planlanan tüm ön lisans, lisans ve lisans üstü final sınavları ertelenmiştir. Sınavların yeni tarihi ve saatleri Rektörlük tarafından duyurulacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar