İstanbul’da Çimsataş işçilerine destek çağrısı yapıldı

İstanbul’da Çimsataş işçilerine destek çağrısı yapıldı
İstanbul’da, sendikalar ile MESS arasında imzalanan TİS'i kabul etmedikleri için iş bırakan Çimsataş işçilerine destek çağrısı yapıldı.

İstanbul Levent'te bulunan Çimsataş Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen sendika ve siyasi parti temsilcileri, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) kabul etmeyen işçilerin başlattığı eyleme destek verdi. Açıklamada "MESS dayatmalarına ve işçiyi aldatan sendikal anlayışa son vereceğiz. Direnen Çimsataş işçilerinin yanındayız" pankartı açılırken, sık sık " Yaşasın Çimsataş işçilerinin direnişi", "Yaşasın işçilerin birliği" ve "İşten atılan işçiler geri alınsın" sloganları atıldı.

HDP'Lİ PİROĞLU: DEVLET İŞÇİ SINIFININ KARŞISINDA SERMAYENİN YANINDA YERİNİ ALIYOR

Eylemde konuşan HDP milletvekili Musa Piroğlu, işçilerin ağır çalışma koşulları altında direnmekten başka bir çıkışının olmadığını söyledi. Piroğlu, "Halka sefalet dayatanların, asgari ücreti lütuf gibi sunanlar işçi sınıfının hakları söz konusu olunca sınıfsal karakterini ortaya çıkarıyorlar. Devlet bir kez daha tarihsel rolünü oynuyor. İşçi sınıfının karşısında sermayenin yanında yerini alıyor. İşçiler ne zaman harekete geçse karşılarında polis barikatı, devlet yasakları, devlet zorunu buluyorlar. Bilinsin ki bu iktidarın, sermaye düzeninin bir sonu var. İşçiler kendi deneyimleri, yaşamlarıyla bunu çok açık görüyorlar" dedi.

'MESS PATRONLARI SERVETLERİNE SERVET KATTI'

Açıklamayı kurumlar adına ortak açıklamayı yapan TOMİS temsilcisi Murat Yıldırım, pandemi ve krizin faturasının emekçilere kesildiğini belirterek, "Asgari ücrete yapılan sefalet zammının ardından Metal İşkolunda grup toplu sözleşmesi de imzalandı" dedi. TİS görüşmelerinde işçilerin iradesinin çiğnendiğini belirten Yıldırım, "MESS patronlarının taleplerine uygun bir sözleşme imzalandı. Böylece MESS patronları servetlerine servet katıp, işçilerden çaldıkları ile zenginleşmeye devam edecekler. İşçilere sefalet koşullarını kabul ettirmeye çalışanların 2021 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında elde ettikleri net kârlar ise şu şekilde: Ford Otosan: 1.89 milyar TL, Türk Traktör: 830 milyon TL, Arçelik: 651 milyon 376 bin TL, Borusan: 64 milyon TL, Sarkuysan: 61 milyon 162 bin TL, Prysmian: 20.8 milyon TL" diye belirtti.

DİRENİŞE DEVAM

"Metal işçileri yüzde 27’lik zamla sefalete mahkûm edilmeye çalışılmaktadır" diyen Yıldırım, "İşçilerin ücretleri asgari ücret düzeyine çekilmeye çalışılmaktadır. Sendika ağalarına ve imza attıkları ihanet sözleşmesine karşı pek çok fabrikadan tepkiler yükselmektedir. Çimsataş işçileri ise ihanet sözleşmesine karşı direniş ateşini yaktılar. Tüm baskılara rağmen Çimsataş işçileri fabrika önünde direnmeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 35 EK ZAM

Yıldırım, son olarak Çimsataş işçisinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Sözleşmenin üstüne yüzde 35 ek zam
  • Mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olsun
  • Sosyal haklara yüzde 100 zam
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası (tüm aile için)
  • Eksik yatırılan banka promosyonları tam yatırılsın.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar