İstanbul, bisiklet dostu şehirler arasında 74. sırada

İstanbul, bisiklet dostu şehirler arasında 74. sırada
Küresel Bisiklet Endeksi, dünya genelinde bisiklet altyapısı konusunda yatırım yapan 90 şehri inceleyerek en bisiklet dostu kentleri belirledi.

Hollanda'nın Utrecht kentinin 100 üzerinden 77,84 puanla birinci sırada yer aldığı listeye göre, İstanbul dünyanın en bisiklet dostu 74. şehri.

En bisiklet dostu on şehir listesinde, başta Hollanda ve Almanya olmak üzere çoğunlukla Avrupa şehirlerinin olduğu görüldü.

Utrecht nüfusunun yüzde 51'i bisiklet kullanırken ilk 10 listesindeki diğer şehirler ve bisiklet kullanan nüfusları şu şekilde:

* Münster / Almanya - Şehir nüfusunun yüzde 39,10'u
* Antwerp / Belçika - Nüfusun yüzde 28,90'ı
* Kopenhag / Danimarka - Yüzde 29
* Amsterdam / Hollanda - Yüzde 32
* Malmö / İsveç - Yüzde 30
* Hangzhou / Çin - Yüzde 30
* Bern / İsviçre - Yüzde 15
* Bremen / Almanya - Yüzde 21
* Hannover / Almanya - Yüzde 19

BBC Türkçe'nin aktardığında göre, Utrecht, dünyanın en büyük kapalı bisiklet parkına sahip. Şehirde bisiklet kullananların sayısı, bisiklet yolları, trafik kazalarının az olması ve bisiklet mağazalarının çeşitliliği Utrecht'in listede ilk sırada yer almasını sağladı.

Fransa'nın başkenti Paris 32, İspanya'nın başkenti Madrid 44, İngiltere'nin başkenti Londra 62, Yunanistan'ın başkenti Atina da 66. sırada yer aldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kenti ise dünyanın "en kötü bisiklet şehri" oldu. Johannesburg, çok az insanın bisiklet kullanmasının yanı sıra ölümle sonuçlanan bisiklet kazaları konusunda ilk sırada.

ALTYAPI, GÜVENLİK VE KALİTE GİBİ UNSURLAR İNCELENDİ

Çalışma kapsamında, geleneksel bisiklet şehirleriyle birlikte dünyanın dört bir yanından bisiklet altyapısını ve güvenliğini iyileştirmek için yatırım yapan ve girişimlerde bulunan kentler, istekleri üzerine seçildi.

Şehirlerin bisiklete binmek için iyi olup olmadığını belirleyen çeşitli faktörlerin incelendiği listede, öncelikli olarak bisiklet kullanıcılarının yüzdesine bakıldı. Ardından bu kentlerdeki bisiklet yolu altyapısı, güvenliği ve kalitesi, bisiklet hırsızlığı ve kazaları ile ilgili suç dosyaları incelendi.

Bisiklet dostu kentler listesi belirlenirken bisiklete binilebilecek derecede iyi havanın bulunduğu gün sayısı, arabasız gün etkinliği ve bisiklet kiralama noktaları gibi etkenler de dikkate alındı.

Öne Çıkanlar