İşsizlik en çok kadınları vurdu

İşsizlik en çok kadınları vurdu
Araştırmalar, kadınların işsizlikten daha çok etkilendiklerini ortaya koydu. 2004’te yüzde 11 olan kadın işsizlik oranı 2017’de 14.1’e yükseldi.

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu’nca hazırlanan rapora göre, artan işsizlik erkeklerden çok kadınları etkiledi. Raporda, kadınların iş yerlerinde taciz ve şiddetle çok sık karşılaştığı ancak toplumsal baskı nedeniyle bu olayların açığa çıkarılamadığı da vurgulandı.

Sendikalardan, farklı istihdam sektörlerinden ve kadın örgütlerinden temsilcilerin katılımlıyla düzenlenen "Kriz, Kadınlar ve Kadın Emeği" forumuna yönelik hazırlanan raporda, çalışan kadınların sorunlarına yönelik dikkat çekici tespitler yer aldı.

KADINLARIN YARISI KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre kadınların iş gücüne katılım oranının dünya genelinde arttığı son yıllarda Türkiye’de kadın işsizlik oranının yükseldiği vurgulanan raporda, "2004 yılında yüzde 11 olan kadın işsizlik oranı, 2017 yılına gelindiğinde yüzde 14.1’e yükseldi. Türkiye’de işgücü piyasasında kadınlar genellikle düşük nitelikli ve kayıt dışı işlerde yoğunlaşıyor, kadınların neredeyse yarısı kayıt dışı çalışıyor" denildi.

11 MİLYONDAN FAZLA KADIN ÜRETİME KATILAMIYOR

11 milyondan fazla kadının ev ve bakım işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamadığına dikkat çekilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

"Enflasyon nedeniyle hane gelirlerindeki düşüşü hissetmeye başladık. Meselenin kadın işgücü ve istihdamı açısından ne anlama geldiğini görmek için sektörlere bakmak gerekiyor. Döviz kuru riski nedeniyle ithal girdiye bağımlı üretim yapan sektörlerin, yani otomotiv, inşaat ve beyaz eşya gibi erkeklerin yoğun istihdam edildiği sektörlerin daha çok etkilendiğini, tekstil gibi kadın yoğun bir sektörün şu an daha korunaklı olduğunu görüyoruz."

GÜVENCESİZ SEKTÖRLERDELER

"Kadın istihdamının yoğunlaştığı sektörler güvencesizleşmenin de daha fazla görüldüğü sektörler. Kadınlar iş yerlerinde taciz ve şiddetle çok sık karşılaşıyor, fakat bu toplumsal baskı nedeniyle genellikle açığa çıkarılamadığı ve raporlanamadığı için görünmez kalıyor. Beyaz yakalı profesyonel kadınlar da cinsel taciz ve şiddetin farklı boyutları ile karşılaşıyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar