İsrail: Gazeteci Ebu Akile'nin kazara vurulmuş olması muhtemel

İsrail: Gazeteci Ebu Akile'nin kazara vurulmuş olması muhtemel
İsrail'in gazeteci Şirin Ebu Akile'nin ölümüyle ilgili yayınladığı raporda, gazeteci Akile'nin 'yanlışlıkla İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğu' iddia edildi

İsrail ordusu, 11 Mayıs 2022 tarihinde Batı Şeria'da düzenlediği operasyon sırasında hayatını kaybeden gazeteci Şirin Ebu Akile'nin ölümüyle ilgili soruşturmasını tamamladı. Soruşturma raporunda Ebu Akile'nin İsrail askerlerinin ateşi sonucunda hayatını kaybetmiş olmasının "yüksek ihtimal" olduğu kaydedildi.

Raporda "Sayın Ebu Akile'nin, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin silahlı Filistinli kişiler olduğu teşhis edilen şüphelilere açılan ateşi sonucunda kazara vurulmuş olması yüksek ihtimal" denildi.

İsrail ordusundan üst düzey bir subay da "Vardığımız sonuç, hangi ateşin onu öldürdüğünü kesin surette kesinleştirmenin mümkün olmadığı ancak onun bir gazeteci olduğunu teşhis edemeyen bir İsrail askerinin hatalı atışıyla vurulmuş olması daha yüksek ihtimal" dedi.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: İSRAİL İŞLEDİĞİ CİNAYETİN SORUMLULUĞUNDAN KAÇIYOR

Filistin Yönetimi, İsrail ordusunun gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesine ilişkin yayınladığı raporu, "İşlediği cinayetin sorumluluğundan kaçmak için yeni bir girişim" olarak nitelendirdi. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Filistin Yönetimi Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail yönetiminin bugün yayınladığı ve Ebu Akile'nin, "yanlışlıkla İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğunu" vurguladığı raporu hakkında konuştu.

Raporu, "İsrail'in, işlediği cinayetin sorumluluğundan kaçmak için yeni bir girişimi" olarak nitelendiren Rudeyne, "Tüm deliller, gerçekler ve soruşturmalar, suçlunun ve Şirin’i öldürenin İsrail olduğunu ve İsrail’in işlediği suçun sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini kanıtlıyor" dedi. Ebu Rudeyne, Filistin yönetiminin Ebu Akile cinayeti dosyasının, Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere tüm ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde takipçisi olmaya devam edeceğini vurguladı.

EL CEZİRE BAĞIMSIZ SORUŞTURMA TALEP ETTİ

Öte yandan, Katar merkezli El Cezire Televizyonu, gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız uluslararası bir soruşturma açılmasını istedi. İsrail ordusunun, Ebu Akile suikastındaki sorumluluğunu açıkça kabul etmemesinin kınandığı açıklamada, "zımni itirafla, suikastın cezai sorumluluğundan kurtulmanın hedeflendiği" aktarıldı. Açıklamada, Ebu Akile, ailesi ve tüm gazeteci arkadaşlarına adaletin getirilmesi için soruşturmayı bağımsız uluslararası bir kurumun üstlenmesi istendi.

NE OLMUŞTU?

11 Mayıs 2022 günü sabah saatlerinde İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin sığınmacı kampına yaptığı operasyonu haberleştirmek için bölgede olan Şirin Ebu Akile, burada açılan ateş sırasında başına isabet eden bir mermiyle hayatını kaybetmişti.

Ebu Akile'nin öldüğü sırada üzerinde "Press (Basın)" yazan kurşun geçirmez bir yelek olduğu ve kask taşıdığı belirtiliyor.

51 yaşındaki deneyimli gazeteci, Al Jazeera'nın Arapça servisi için 2000 yılından bu yana Filistin bölgelerinde muhabirlik yapıyordu.

Operasyonda Kudüs merkezli Al Quds gazetesine bağlı çalışan Ali Samudi de yaralanmıştı.

Al Jazeera olaydan İsrail'i sorumlu tutmuş ve "İsrail işgal güçleri uluslararası hukuku ve normları ihlal ederek  Al Jazeera'nın Filistin'deki muhabirini soğukkanlılıkla öldürmüştür" açıklamasını yapmıştı. Açıklamada İsrail askerlerinin gazeteciyi "kasıtlı olarak hedef aldığı ve öldürdüğü" belirtilmişti.

İsrail tarafı ise olayla ilgili ilk açıklamalarında Filistinli militanları suçlamıştı. İsrail ordusu açıklamasında "İsrail Savunma Kuvvetleri olayı incelemekte ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişilerce öldürülmüş olma ihtimalini incelemektedir" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett de "Topladığımız bilgilere göre, o sırada ayrım gözetmeden ateş eden silahlı Filistinlilerin gazetecinin talihsiz ölümünden sorumlu olması muhtemel" açıklamasını yapmıştı.

Öne Çıkanlar