İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Erdoğan'a, barış içinde yaşamamız gerektiğini anlattım

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Erdoğan'a, barış içinde yaşamamız gerektiğini anlattım
Neve Şalom'daki dua törenine konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 'Erdoğan'a, Orta Doğu‘daki farklı din mensuplarının barış içinde yaşaması gerektiğini anlattım.'

İki günlük resmi ziyaret kapsamında Türkiye’de bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İstanbul'da Yahudi cemaatinin üyeleriyle bir araya geldi. Herzog, daha sonra Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'ndaki dua törenine katıldı.

Ukrayna'da yaşanan trajediden büyük bir üzüntü duyduğunu dile getiren Herzog, Ukrayna Yahudi cemaatinin içinde bulunduğu dertlerden bir an önce kurtulmaları için dua ettiğini ifade etti.

Babası İsrail 6. Cumhurbaşkanı Haim Herzog ile annesinin, Yahudilerin İspanya'dan sürgün edilişi ve Osmanlı topraklarına gelişinin 500. yılı dolayısıyla Türkiye'ye bir ziyarette bulunduğunu belirten Herzog, Türkiye'de yaşayan şairlerin, bilginlerin ve ticaret adamlarının, Yahudi tarihi ve geçmişinin önemli bir parçasını oluşturduklarını anlattı.

'ERDOĞAN'LA AÇIK, DÜRÜST BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK'

AA'nın haberine göre Herzog, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 'güzel, açık ve dürüst' bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Türkiye- İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli adımlar attıklarını aktardı.

Orta Doğu'da barışın sağlanması için Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemli olduğuna dikkati çeken Herzog, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söyledim, Orta Doğu‘daki farklı din mensuplarının barış içinde yaşayabileceğini ve yaşamımız gerektiğini anlattım. Benimle aynı fikirde olduğunu ondan duyduğuma sevindim. Bölgesel istikrarın özellikle önemli olduğu konusunda Cumhurbaşkanı da aynı düşünüyor. Tüm halklar ve dinler arasında bizi birleştiren şeyin güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Ukrayna’da korkunç trajedi yaşanırken barış için böyle ortak düşünmemiz son derece önemli."

Herzog, nefret suçları, ırkçılık ve antisemitizm konusunda mücadele edeceklerini, dünya barışı için hoşgörü ve dostluk üzerine mesajlarını vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

ABDÜLAZİZ'İN FERMANI HEDİYE EDİLDİ

Hahambaşı İsak Haleva ise Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye'ye düzenlediği ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sinagogda yaklaşık 1 buçuk saat süren ibadet töreninin ardından Cumhurbaşkanı Herzog'a hediyeler verildi.

Rodos İstanbul Yahudi cemaatinin dinlerini rahatlıkla icra edemediklerini Sultan Abdülaziz'e bildirmeleri ve bu şikayet üzerine Sultan Abdülaziz'in Musevilerin dinlerini rahatlıkla icra etmeleri için çıkardığı ferman, Cumhurbaşkanı Herzog'a takdim edildi.

Töreninin ardından Herzog ve beraberindeki heyeti Türkiye'den ayrıldı.

Öne Çıkanlar