İsrail Başbakanı'ndan nükleer silah iması

İsrail Başbakanı'ndan nükleer silah iması
İsrail Başbakanı Yair Lapid, uluslararası toplum tarafından var olduğuna ilişkin yaygın şüphelerin olduğu İsrail’in nükleer cephanesine dair üstü kapalı bir itirafta bulundu.

İsrail Başbakanı Lapid  pazartesi günü ülkesinin Atom Enerjisi Komisyonu’nun yöneticisinin değişikliği nedeniyle yapılan etkinlikte konuştu

CNN’in aktardığına göre, Lapid burada İsrail’in savunma ve saldırı kabiliyetinden bahsederken "diğer kabiliyetler" ifadesini kullanarak ülkesinin nükleer silah cephanesine dair üstü kapalı bir itirafta bulundu.

Lapid "Üstümüzdeki görünmez kubbedeki operasyonel alan, savunma ve saldırı kabiliyetleri ve yabancı medyanın 'diğer kabiliyetler' dediği şeyler üzerine inşa edilmiştir. Bu diğer kbiliyetler bizi hayatta tutuyor ve biz ve çocuklarımız burada olduğumuz sürece bizi hayatta tutacak" dedi.

Yaygın şekilde İsrail’in birkaç yüz nükleer silaha sahip olduğu düşünülüyor. Ancak diğer pek çok nükleer silah sahibi ülkenin aksine İsrail hiçbir zaman resmi olarak nükleer silaha sahip olduğunu açıklamadı. İsrail liderleri bu konuda açık ve şeffaf açıklamalar yapmaktan kaçınıyor.

Bu konuda ilk açıklama 1960’ların başında, o dönem savunma bakanı yardımcılığı yapan eski İsrail Cumhurbaşkanı  Şimon Peres tarafından yapılmıştı. Peres, "İsrail’in bölgeye nükleer silah getiren ilk ülke olmayacağını" söylemişti.

2020’de ise eski Başbakan Binyamin Netanyahu kabinesine yönelik bir toplantıda ülkesinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimiyle imzaladığı "Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı" (Eastmed) projesine ilişkin konuşurken İsrail’den "nükleer güç" diye bahsetmişti.

Netanyahu, "Bu projenin önemi İsrail'i bir nükleer güce dönüştürüyor olmamızdır." dedikten kısa süre sonra "enerji gücüne dönüştürüyor olmamızdır." ifadesini kullanarak cümlesini düzeltmişti.

 

 

Öne Çıkanlar