IŞİD'in Afganistan kanadı sözcüsü öldürüldü

IŞİD'in Afganistan kanadı sözcüsü öldürüldü
ABD Ordusu’ndan yapılan açıklamaya göre Sultan Aziz Azam, hava operasyonuyla öldürüldü.

ABD, Afganistan'da düzenlenen hava saldırısında IŞİD’in Afganistan sözcüsünün öldürüldüğü duyurdu. ABD Ordusu’ndan yapılan açıklamada, 23 Aralık'ta Nangarhar bölgesine düzenlenen hava saldırısında, örgütün sözcüsü Sultan Aziz Azam ve iki örgüt üyesinin öldürüldüğü belirtildi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı da Azam’la birlikte öldürülen kişilerin, korumaları olduğunu açıladı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Azam’ın özellikle sivilleri hedef alan büyük saldırılar için örgüte militan alınması görevini yürüttüğünü söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Kongre üyelerine sunduğu rapora göre ise, bölgedeki ABD kuvvetleri ve Afganistan güvenlik güçleri, IŞİD’in Afganistan kolu olan ve IS-Horasan ya da ISIS-K olarak bilinen örgüte karşı ilerleme sağlıyor.

"ÖRGÜT ZAYIFLATILSA DA SALDIRILARA DEVAM EDEBİLİR"

Raporda aktarılan bilgilere göre örgüt, özellikle Nangarhar bölgesinde hem kontrol ettiği toprakları hem de üyelerini kaybediyor. Ancak yine aynı raporda örgütün ülkede varlık göstermenin yollarını bulduğuna dikkat çekilerek, "Ülkede farklı yerlerde sığınacak yerler buldular. ISIS-K zayıflatılsa da kalabalık bölgelerdeki saldırılarına devam edecek görünüyorlar." denildi.

Amerikalı yetkililer ISIS-K örgütünün Nangarhar ve Kuzey Cüzcan vilayetinde 1000 kadar militanının olduğunu düşünüyorlar.

2017’den bu yana düzenlenen hava saldırılarında en az 3 üst düzey örgüt üyesi öldürüldü. Son olarak 26 Ağustos tarihinde Afgan hükümeti, ISIS-K emiri Abdu Saad Erhabi ve 9 militanın ABD ratafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu. Eylül ayında görevi bırakmasından önce ABD kuvvetleri eski komutanı General John Nicholson, örgütün diğer ülkelerdeki savaşçıları kendi kadrosuna katmak konusunda başarılı faaliyetler yürüttüğünü söylemişti. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar