İşçileri ücretsiz izne çıkarıp gözaltına aldılar

İşçileri ücretsiz izne çıkarıp gözaltına aldılar
Ayakkabı fabrikasında çalışan işçiler Temmuz ayı sonuna kadar ücretsiz izne çıkarıldı.

İstanbul’da bulunan Çiftçiler Ayakkabı’da işçiler Temmuz ayı sonuna kadar ücretsiz izne çıkarıldı. İşyerine giden işçilerle Deriteks yöneticisi 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Deriteks, "Çiftçiler Ayakkabı anayasanın işçilere tanıdığı sendikal haklara saygı duymadığı gibi şimdi de hukuksuz çalışma koşullarını işçilere dayatmaya çalışıyor" diye tepki gösterdi.

İşçilere SMS yoluyla gönderilen mesajla işçilerin Temmuz ayı sonuna kadar ücretsiz izne çıkarıldığı duyuruldu. 

Deriteks Sendikası yaptığı açıklamada "İş Kanunu’nun 22. Maddesi kapsamında yapılacak uygulamalarda yasa kapsamında işçiler 6 iş günlük cevaplama süresi ile birlikte işçinin onayının alınması şartı bulunuyor. Bunun yanı sıra ücretsiz izin uygulaması yasada uygulaması belli olan ve 22. Madde kapsamında değerlendirilemez. Ücretsiz izin uygulaması 4857 sayılı İş Kanununda işçinin kendi istemiyle uygulanabilecek olup kapsamı sadece doğum yapan kadın işçileri ile yıllık izin uygulamaları ile sınırlı tutulmuştur" dedi.

Çiftçiler Ayakkabı’da bu sabah işçilerin iş başı yapmak üzere fabrikaya gittiğini, fabrikaya alınmama durumuna karşın yasal işlemleri yapmak üzere sendika yetkililerin de işyeri önünde hazır bulunduğunu belirten Deriteks, "Ancak fabrika önünde bulunmamıza ve sadece yasal işlem için beklediğimiz sırada hakları olmadığı halde işverenler Murat Çiftçi ve Selami Çiftçi’nin sözlü ve fiziksel müdahalesi ile karşılaştı. Tüm bu yaklaşımlar sendikamız yetkililerinin sağ duyulu yaklaşımları ile boşa çıkarılsa da hakkımızda yapılan şikâyet sonucu Sendikamızın Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz, Tuzla Şb. Sekreteri Pembe Maden, sendika uzmanı Veysel Arslan ve üç üyemiz Hamidiye Polis Merkezine götürülerek gözaltına alındılar" dedi.

‘ÜCRETSİZ İZİN AKLINIZA HER ESTİĞİNDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ BİR ŞEY DEĞİLDİR’

Çiftçiler Ayakkabı'nın anayasanın işçilere tanıdığı sendikal haklara saygı duymadığı gibi hukuksuz çalışma koşullarını işçilere dayatmaya çalıştığını belirten Deritesk Sendikası, "Ücretsiz izin işinize her geldiğinde aklınıza her estiğinde uygulayabileceğiniz bir şey değildir. İşçiler sendikal haklarını kullandı diye işçilere hukuku dışı davranmaya, iş durumunu ağırlaştırmaya, ayrımcılık yapmaya hakkınız yoktur. İşçi ile uğraşmayı bırakın. Sizden bu işçiler anayasal haklarına saygı duymayı, adaletli davranmanızı, ayrımcılık yapmamanızı bekliyor. İnsan onuruna yaraşır bir iş ortamında çalışmak istiyor. Bunun içindir ki işçiler Deriteks’i temsilcileri olarak tayin etmiştir. Bugün işyerlerinin de işçilerin de sorunları var. Ancak sizler bütün yükü işçilerin üzerine atıp sorunlardan kurutulmaya çalışırsanız bu yanlıştır. Sorunu çözmek yerine var olan sorunu ağırlaştırırsınız. İşçinin de hakkına hukukuna saygı duymak yükümlülüğünüzdür. Tek taraflı uyguladığınız ve işçi haklarına yok sayarak attığınız her adım karşısında üyelerimizin hakkını ve hukukunu korumaya devam edeceğiz. Artık bu gereksiz ve yararlı olmayan bu inattan vazgeçin ve sendikamızla bir an önce masaya oturun. Sendikamız bu noktada ısrarlı çabalarını sürdürmeye devam edecektir." diye belirtti.

Öne Çıkanlar