‘İran sivil milislerini göreve çağırdı’

‘İran sivil milislerini göreve çağırdı’
Sivil milislerin oluşturduğu Besic Direniş Gücü'nün Irak Kürdistanı Bölgesi’ne karşı olası savaş hazırlıkları gerekçe edilerek göreve çağrıldığı iddia edildi.

HABER MERKEZİ - İran Ordusu’na bağlı sivil milislerden oluşan Besic Direniş Gücü üyelerine, Irak Kürdistan Bölgesi’ne karşı savaşa hazırlanmaları için kendi birimleriyle irtibata geçmeleri ve yapılacak eğitimlere katılmaları çağrısı yapıldığı iddia edildi.

‘REFERANDUM RİSKİ, BESİC’E ÇAĞRI YAPILMASININ NEDENİDİR’

İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin resmi yayın organı Kürdistan Media’nın yerel kaynaklara dayanarak gündeme taşıdığı iddiaya göre, Besic Direniş Gücü’nde görevli bazı Kürtler birlikleriyle irtibata geçme konusunda verilen emirleri yerine getirmeyeceklerini söylüyor.

Konuyla ilgili haberinde İran Milli Güvenlik Konseyi Genel sekreteri Ali Şemxani’nin açıklamasını da gündeme taşıyan Kürdistan Media'nın aynı haberinde "Bu konseyin Irak Kürdistanı’nda yapılacak referandumu kendileri açısından risk olarak görmesi, Besic Direniş Gücü’ne çağrı yapılmasının gerekçesidir" ifadelerine yer verildi.

İRAN, REFERANDUMU BÖLGE AÇISINDAN RİSK OLARAK GÖRÜYOR

İran Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemxani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve beraberindeki heyetle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Referandum, Irak’ın öncelikleri ve halkın gerçek ihtiyaçları ile örtüşmüyor" demişti. Şemxani'nin açıklamasına yer veren İran haber ajansları, Şemxani’nin "Referandum kararı sonrasında Kürtlerin yalnızlaşacağı ve baskıların artacağı belli. Kürt bölgesinin referandum ısrarı Irak’ın zayıflamasına da neden olacaktır. Bunu kabul edemeyiz" dediğini de yazmıştı.

Kurdistan Media, İran Milli Güvenlik Konseyi’nin Kürt partileri arasındaki sorunları kullanarak referandumu engelleme çabalarından da vazgeçmediğini, bunun için partilere dönük ekonomik ve askeri tehditlerini her görüşmede dile getirdiğini de iddia etti.

BESİC: İRAN’IN DIŞ OPERASYON GÜCÜ

İran’ın önemli askeri gücü olarak bilinen Besic Direniş Gücü, 1979’da İran İslam Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni tarafından kuruldu. Tümüyle sivillerden oluşan bu milis güçler, resmi olarak İran Devrim Ordusu’nun sivil milis kolu olmakla birlikte İran Milli Güvenlik Konseyi tarafından koordine ediliyor. Daha çok İran’ın dış operasyonlarında kullanılan Besic Direniş Gücü, 10 yıl süren İran-Irak savaşında birçok dış görevde yer aldı. Sivil milislerden oluşan Besic Direniş Gücü, 2011’den bu yana devam eden Suriye krizini fırsat bilerek Suriye ve Irak’ta yeniden görülmeye başlandı. Çeşitli alt birimleri olan Besic Direniş Gücü'ne bağlı olan ve İran’ın dış politika hedeflerini gerçekleştirmesinde etkin bir rol oynayan Kudüs Gücü’nün başında, İran’ın yurt dışındaki operasyonlarının mimarı olduğu düşünülen Kasım Süleymani var. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar