İran İnsan Hakları Örgütü: İran'da 57 gösterici öldü

İran İnsan Hakları Örgütü: İran'da 57 gösterici öldü
İran İnsan Hakları Örgütü, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından çıkan gösterilerilerde 57 göstericinin öldürüldüğünü duyurdu.

İran'da, saçlarını kurallara uygun şekilde örtmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan, daha sonra da hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için düzenlenen protestolar onuncu günde de devam etti.

İran Yargı Erki'nin uyarılarına rağmen Pazar günü de sokağa çıkan çok sayıda protestocu, rejim aleyhine gösteriler düzenledi.

Oslo'da bulunan İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), Tahran'da "Diktatöre ölüm" diye bağıran göstericilerin görüntülerini yayınladı. Görgü tanıklarının AFP haber ajansına verdiği bilgiye göre, Tebriz ve Şiraz dahil olmak üzere birçok şehirde protestolar gerçekleştirildi.

İran Yargı Erki Başkanı Muhsini Ejei, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Huzursuzluklara neden olanlara hoşgörülü davranılmayacağını" söyledi.

Devlet Başkanı İbrahim Reisi de, daha önce yaptığı açıklamada güvenlik güçlerine göstericilere karşı "kararlı bir tutum gösterme" çağrısında bulunmuştu.

İran kaynaklarına göre protestolarda 41 kişi öldü. Ancak İran İnsan Hakları Örgütü, pazar akşamı itibarıyla öldürülen protestocuların sayısının en az 57 olduğunu belirtti.

Protestoların başlamasından bu yana yüzlerce kişi gözaltına alınırken, gösterilerin daha fazla yayılmasını engellemek ve güvenlik birimlerinin müdahalelerini gizlemek amacıyla internete ve sosyal ağlara erişim kısıtlandı.

Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerini protestocuları dağıtmak için "kasıtlı ve yasadışı olarak" gerçek mermi kullanmakla suçladı.

Gösteriler sırasında protestocuların polise taş attığı, bazı polis arabaları ve devlet binalarını da ateşe verdikleri belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar