İran'ın resmi haber kanalından 'Suriye harekatı' yorumu: Erdoğan uyarılara meydan okuyor

İran'ın resmi haber kanalından 'Suriye harekatı' yorumu: Erdoğan uyarılara meydan okuyor
Press TV, Erdoğan'ın Suriye'de 'harekat yürütme ısrarı'nı haberleştirirken Hamaney'in 'Bu, Suriye'ye, Türkiye'nin kendisine ve tüm bölgeye 'zararlı' olur' sözlerini hatırlattı.

İran'ın İngilizce ve Fransızca haber kanalı Press TV, AKP Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün Çankaya'da yaptığı konuşmayı, bugün "Uyarılara meydan okuyan Erdoğan, Suriye sınırında 'güvenli hat' oluşturmaya yönelik planının 'baki' olduğunu vurguladı" başlığıyla verdi.

Kanal, haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD destekli Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) militan grubunun üyelerini sınır bölgelerinden çıkarmak için komşu Suriye'de yeni bir sınır ötesi saldırı planını sürdürme kararlılığını vurguladı[ğını]" bildirdi.

"Erdoğan, Pazartesi günü başkent Ankara'daki 13. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Türk diplomatlara hitaben "Terörle mücadelemizi sürdüreceğiz. Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde (18,6 mil) bir güvenli hat kurma kararımız nihaidir," dedi.

"[Erdoğan] Türkiye'nin yakında Suriye'deki militan grubun henüz varlığını sürdüren ceplerini ortadan kaldıracağını umduğunu söyledi".

Habere göre "Geçtiğimiz ay Erdoğan, YPG militanlarına karşı yeni bir Türk operasyonunun güvenlik endişeleri giderilene kadar gündemde kalacağını ima etmişti."

‘HAMANEY PAYLADI’

Press TV haberinde "Türkiye cumhurbaşkanının [Suriye'de] saldırı harekatı yürütme konusundaki ısrarı dolayısıyla19 Temmuz'da İran'a yaptığı resmi ziyarette ikili görüşme sırasında terörle mücadele kampanyasında Suriye'ye destek veren İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney tarafından paylandı[ğını]" yazdı.

Haberde "Ayetullah Hamaney['in], Erdoğan'a Türkiye'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir saldırısının Suriye'ye, Türkiye'nin kendisine ve tüm bölgeye 'zararlı' olacağını söyledi[ği] ve sorunun Ankara, Şam, Moskova ve Tahran arasındaki diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu[ğu]" ifade edildi.

Daha önce Moskova da Ankara'ya bir saldırıdan "kaçınma" çağrısında bulunmuştu.
Erdoğan, 23 Mayıs'ta, Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca 30 kilometre (18,6 mil) genişliğinde bir güvenli bölge oluşturmak amacıyla Suriye'nin kuzeyinde yeni bir sınır ötesi operasyonun sinyalini verdi.

Daha fazla ayrıntı vermedi, ancak ordu, istihbarat ve güvenlik güçleri hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz operasyonun başlatılacağını söyledi.

‘TÜRKİYE SURİYE'NİN EGEMENLİĞİNİ İHLAL ETTİ’

Press TV haberinde "Türkiye['nin], [bu] Arap ülkesinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ederek Suriye'de güç konuşlandırdı[ğını], "Ankara destekli militanlar[ın], YPG savaşçılarını sınır bölgelerinden uzaklaştırması amacıyla [...] başlatılan istila ardından Ekim 2019'da kuzeydoğu Suriye'ye konuşlandırıldı[ğını]" yazdı.

Press TV "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve diğer üst düzey yetkililer[in], Şam'ın Türkiye'nin devam eden kara saldırısına mevcut tüm meşru yollarla yanıt vereceğini söyledi[klerini]" duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar